Суд у Кракові виніс вирок трьом полякам за підпал спілки угорців в Ужгороді

 

Суд у Кракові визнав трьох поляків-праворадикалів винними у скоєнні терористичного акту в Україні – підпалі угорського культурного центру в Ужгороді в лютому 2018 року.

Про це у понеділок, 23 березня, повідомила Gazeta Krakowska.

Суд засудив 29-річного Міхала Прокоповича, організатора злочину, до трьох років позбавлення волі.

Прокопович є членом прокремлівської партії “Зміна” (“Zmiana”), лідера якої, Матеуша Піскорського, польські спецслужби обвинуватили у шпигунстві на російську розвідку. Прокопович також входить до неонацистської організації “Фаланга” (Falanga).

Саме Прокопович дав телефони і гроші двом безпосереднім виконавцям операції. Прокуратура просила для нього 4,5 року ув’язнення.

Виконавці підпалу Адріан Марглевський і Томаш Шимковяк отримали два та один рік ув’язнення відповідно. Обидва вони пов’язані з парамілітарною організацією “Стрілець” (Strzelec).

Усі троє засуджених також повинні сплатити штрафи і відшкодувати збитки, завдані пожежею, інформує “Європейська правда”.

Прокуратура стверджувала, що діяльність підсудних була спрямована на “підрив української політичної системи та поглиблення національних міжусобиць між українцями та угорцями”. Суд підтримав думку слідчих про те, що сталося терористичне правопорушення.

Прокуратура також наполягала, що напад був частиною зусиль Росії, спрямованих проти України.

Як інформувала “Новинарня“, під час судового процесу Прокопович заявляв, що підпал замовив німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, на той час помічник депутата Бундестагу Маркуса Фронмаєра з ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини” (AfD), відомої своїми проросійськими симпатіями.

Закарпатський обласний офіс Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС, ТУКЗ) в Ужгороді, за адресою Православна набережна, 5, спершу намагалися підпалити 4 лютого 2018 року, кинувши у вікно пляшку із запальною сумішшю. Тоді підпал не завдав великої шкоди, було пошкоджено тільки скло.
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що підпал вчинили двоє польських радикалів.

Уранці 27 лютого 2018-го було скоєно другий підпал, із застосуванням вибухівки. Як і перший, він спричинив різку реакцію Угорщини.

Пожежа, що виникла через вибух, знищила фактично майно в приміщенні.

Досудовим розслідуванням встановлено та доведено причетність до вчинення другого підпалу чотирьох осіб, серед яких троє громадяни України та один – Молдови.

На початку березня, правоохоронці затримали двох безпосередніх виконавців у місті Кропивницький, з них один АТОвець. Ще двоє (один з яких є організатором) – оголошені у міжнародний розшук. Повідомлялося про втечу організатора у Придністров’я.

Дії підозрюваних кваліфіковані як готування до диверсії (ст. 14, ст. 113 КК України), теракт (ч. 2 ст. 258 КК України), придбання, перевезення вибухових речовин без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України) та умисне пошкодження майна вчинення групою осіб (ч. 2 ст. 194 КК України).

У травні 2018 року справа про другий підпал пішла до суду.

Читайте також:
У Німеччині підприємця підозрюють у поставках військового обладнання Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна