Карантинні обмеження в Європі можуть тривати до двох років

 

Китайський експерт з інфекційних хвороб Чжан Веньхун вважає, що Європі не варто чекати, ніби пандемія Covid-19 скоро закінчиться, натомість потрібно готуватися до обмежень терміном до двох років.
Таке бачення вже приймають керівники європейських урядів.

“Буде цілком нормально, якщо вірус приходитиме і відходитиме, і триватиме один чи два роки… Я можу сказати вам зараз: забудьте про те, що в найближчому майбутньому пандемія в Європі закінчиться. Щоб усунути цей спалах за короткий проміжок часу, заходи мусять бути надзвичайно радикальними. Якби весь світ міг зупинитися на чотири тижні, пандемію можна було б зупинити. Але я не можу уявити, щоб відбувалася повна глобальна зупинка. Навіть у Німеччині або Європі”, – сказав голова шанхайської групи клінічних експертів Covid-19 Чжан Веньхун на відеоконференції, організованій китайським консульством у Дюссельдорфі, передає South China Morning Post.

Веньхун, який також є директором департаменту інфекційних захворювань у госпіталі Хуашань університету Фудань у Шанхаї, висловив думку, що Китай зміг ізолювати міста завдяки тому, що перший спалах коронавірусу збігся зі святом Місячного Нового року, коли школи та підприємства все одно мали закритися.

Раніше Веньхун передбачав, що епідемія в Китаї досягне піку в період із квітня по червень 2020 року та відступить улітку, спорадично повторюючись протягом осені й зими, і знову досягне піку наступної весни, хоч і в менших масштабах. Але оскільки епідемія стала пандемією, вона неминуче буде тривалою, і коли саме вона може бути взята під контроль – цього літа чи наступного, залежатиме від глобальних зусиль для її стримування, вважає Чжан Веньхун.

На його думку, без одночасних дій по всьому світу ті країни, які вводять жорсткі заходи, і надалі зазнаватимуть ризику завезених інфекцій, як це відбувається в Китаї.

Чжан Веньхун передбачає, що мірою поширення хвороби та збільшення кількості померлих уряди різних країн можуть змінити свої стратегії та жорсткіше ізолювати людей. І коли дії всіх країн стають більш енергійними, “ефективний контроль над пандемією – це лише питання часу”.

Паралельно з цим керівник чеського кризового штабу, заступник міністра охорони здоров’я Чехії Роман Примула заявив, що прикордонні обмеження в Чехії через коронавірус можуть тривати до двох років.

За словами Примули, хоча ситуація в Чехії, як вважається, поліпшиться із середини квітня, оцінки для інших країн Європи є менш оптимістичними, пише видання Novinky.

“Нам доведеться бути ізольованими. Ситуація в інших європейських країнах не буде добра… Там це займе місяці й довгі місяці”, – сказав Примула у коментарі на ТБ.

Міжнародні поїздки, за його словами, швидше за все, будуть і надалі обмежені протягом наступного року або двох, і громадяни цього року мають розраховувати на літні канікули в межах Чехії.

Позицію Примули підтримав глава МОЗ Чехії Адам Войтех.

“Річ у тім, щоб уникнути виникнення другої або третьої хвилі епідемії, треба щоб люди з інших країн, таких як Італія, Франція, Іспанія, Німеччина, не почали випускати людей”, – сказав він.

Ватикан відпустив гріхи хворим на коронавірус, лікарям та доглядальникам

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить ~3,4%, за іншими даними – близько 4%). Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на полудень 23 березня у світі лабораторно зафіксовано понад 349,2 тис. випадків зараження коронавірусом (+22 тис. за добу). Щонайменше 15 308 осіб померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – 100 165 осіб.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, США, Іспанія, Німеччина, Іран, Франція, Південна Корея, Швейцарія, Велика Британія, Нідерланди, Австрія, Бельгія.

Найбільше померлих – в Італії (5476).

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами, зупинкою виробництва тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.
Деякі країни запроваджують надзвичайний стан – це зокрема Італія й Молдова, Грузія та ін.

Читайте також:
“Коронавірус_інфо”: МОЗ запустив канал сповіщень через Viber

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна