“Ломбардія в точці неповернення”: як виглядає медичний колапс Італії через поширення коронавірусу

 

На півночі Італії – колапс системи охорони здоров’я у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Станом на вечір 15 березня інфікованих людей по всій країні лише офіційно зареєстровано 24747 (+2853 порівняно з попередньою добою). Померли від COVID-19 1853 особи (+368 до вчорашнього дня). У реанімації в критичному стані – 1672 людини, в лікарнях із серйозними симптомами – 9663. Одужали – 2335 (+369).

Епіцентром вірусу в Італії та всій Європі залишається найбагатший регіон Апеннін – Ломбардія: тут 10043 людини хворі на COVID-19, понад 5 тисяч – із серйозними симптомами в лікарнях, 767 осіб – у реанімації в критичному стані.
1218 осіб у Ломбардії померли (70% померлих по Італії), 2011 – одужали (60% від показника по країні).

Українка Катерина Саділова, яка живе в місті Лоді, Ломбардія, зазначає, що всі ці цифри – офіційні дані. “Справжні ж цифри навіть важко собі уявити, оскільки людей забирають до госпіталю лише тоді, коли ситуація становиться критичною. Тільки тоді робиться тест на коронавірус. Багато людей перебувають удома з високою температурою та кашлем багато днів, до них не приходить жоден лікар”, – пише Катерина.

Катя Саділова у фейсбуці веде “коронавірусний” щоденник. Напередодні вона занотувала: “…Дуже важка ситуація складається і з похованням померлих: морги переповнені, виникли великі черги (до трьох тижнів) на кремацію”.

“На прикладі померлої українки, 65-річної Раїси Малишевої, яка була госпіталізована в місті К’ярі (провінція Брешія), можна побачити, наскільки ускладнилася госпіталізація хворих на коронавірус через відсутність вільних місць у госпіталях: не дивлячись на високу температуру і погане самопочуття, жінку відмовлялися госпіталізувати, пояснюючи їй, що вона повинна викликати “швидку” лише коли в неї почнуться проблеми з диханням. Коли її забрали в реанімацію і підключили до апарату штучної вентиляції легень, було вже пізно. Жінка померла через 24 години. Тобто зараз “швидкі” забирають тільки важких. Іншим радять залишатися вдома і слідкувати за симптомами та перебігом хвороби”, – зазначає мешканка Ломбардії.

Для розуміння ситуації, яка склалася, Саділова переклала статтю італійського журналіста Клаудіо Паудіче з популярного видання HuffPost.it, яка була опублікована напередодні (14 березня).
Новинарня” за згодою перекладачки републікує цей текст. Він показує, як виглядає картина з COVID-19 через три тижні епідемії в економічно найбільш розвинутому регіоні. Наступним – приготуватися.

“Ломбардія в точці неповернення”

У відділенні інтенсивної терапії в регіоні [Ломбардія] залишилось близько 15 місць, масок майже немає, а ті, що щойно прибули від “Цивільного захисту” – не що інше, як “туалетний папір”. Медичного персоналу критично не вистачає, карет швидкої допомоги не вистачає, госпіталі Бергамо і Брешії – на межі. Здається, настав той самий момент точки не повернення для системи охорони здоров’я Ломбардії, який прогнозували графіки та оцінки за останні кілька днів. Щоб зрозуміти масштаби надзвичайної ситуації: лише в газеті “Еко ді Бергамо” сьогодні було 11 сторінок, присвячених некрологам.

Учора двох 60-річних мешканців з Бергамо, які були позитивними на коронавірус, у критичному стані було перевезено військовим рейсом до міської лікарні в місті Палермо на Сицилії [1 200 км]. По всьому регіону [Ломбардія] не було знайдено жодного місця.

40 пацієнтів вже вивезли з Ломбардії, але виходить так: поки переміщали першого пацієнта, щоб звільнити місце для пацієнтів з Covid-19, 28 інших вже заразилися коронавірусом. Куди їх класти?

“Частина поїхала в Тоскану та Апулію, – повідомив регіональний радник з питань охорони здоров’я Джуліо Галлера. – Якщо в нас щодня кількість пацієнтів для реанімації зростає на 85 осіб, а в день з реанімації виходять двоє-троє, то звісно, що місць недостатньо”, – пояснює комісар.

Бергамо та Брешія фізично вичерпали свої можливості прийому, Кремона протримається максимум пару днів. [Лоді вже не бере пацієнтів з учорашнього дня]. Ті, хто чекає переведення в інші регіони, можуть застрягнути, бо навіть автомобілів швидкої допомоги недостатньо. Госпіталь Papa Giovanni XXIII в Бергамо вживає заходів щодо переведення 39 пацієнтів, але куди? Куди їх переводити?

Адже навіть там, де знайшли місце, де поставити ліжка, не вистачає техніки, засобів захисту та персоналу.

Ідея відкрити велику зону реанімації у Фієра-ді-Мілано в Портелло не згасла, але зазнала болючої невдачі. Сам губернатор Аттіліо Фонтана визнав це, заявивши, що наразі не можна продовжувати з роботи з облаштування, оскільки бракує і лікарів, і респіраторів, і наразі невідомо, де й у кого їх купувати.

Галлера сьогодні оголосив, що незабаром до Ломбардії прибуде медичний персонал з Китаю, Венесуели та Куби.

Окрім цього, до усіх негараздів додався casus belli медичних масок, які було замовлено різними організаціями і які неможливо тепер відслідковувати: скільки було замовлено, скільки заблоковано і скільки було доставлено.

Галлера звинуватив “Цивільний захист”, заявивши, що з Рима прибуло 200 тисяч масок, “користь яких дорівнює користі туалетного паперу або паперових рушників”, адже вони фактично непридатні для медичного персоналу, що працює в лікарнях.

Слід зазначити, що Італія не має власного виробництва масок, і зараз їй дуже важко здійснювати їх імпорт з-за кордону через блокаду кордонів. Щомісячна потреба становить близько 90 мільйонів масок, Італія має контракти на поставку близько 55 мільйонів, але на даний момент було поставлено лише 5 мільйонів.




Показовим є випадок із 830 тисячами масок, придбаними італійською компанією Dispotech із міста Сондріо: вантаж із Китаю прибув у порт Роттердама (Нідерланди) 2 березня, через два дні він уже був у Німеччині, де німецький дистриб’ютор повинен був би передати його до Італії. Але весь вантаж був реквізований владою Берліна через рішення федерального уряду про блокування експорту всіх засобів для охорони здоров’я, наявних на території ФРН і потрібних для боротьби з надзвичайними ситуаціями. Тобто Німеччина тримає в себе медичні маски, які закупила Італія для своїх лікарень та громадян. У ці години Німеччина, здається, послабила обмеження завдяки тиску Європейської комісії, за умови, що “буде гарантована необхідна кількість продукції для охорони здоров’я німецьких громадян”, – заявив міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр. До вчорашнього дня Dispotech Sondrio досі так і не дізнався, куди поділись його 830 тисяч масок. (Сьогодні проблема з масками в Німеччині для Італії вирішилася – К.С.).

А тим часом Ломбардія вже досягла точки неповернення.

Читайте також:
Коронавірус в Італії: 368 загиблих за добу, понад 3,5 тисячі нових хворих

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна