В ОРДЛО вже нема чого інтегрувати до України, – ексзаручник Асєєв

 

Журналіст із Донецька Станіслав Асєєв, який був звільнений із полону “ДНР” у грудні, заявив, що на території ОРДЛО “вже нема чого реінтегрувати” до України.

Про це він сказав в ефірі “Громадського радіо” 7 лютого.

На запитання ведучого Ігоря Котелянця, чи він вірить у реінтеграцію Донбасу, Асєєв сказав: “Ні, не вірю. З моєї точки зору, там вже немає чого інтегрувати”.

“Проте, наскільки я можу розуміти, офіс президента налаштований інакше. Тому тут треба дивитися на те, що буде відбуватися і на яких умовах. На мою думку, ця територія вже втрачена“, – додав колишній заручник.

Асєєв розповів, що з 27 грудня дві зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським – коротко одразу після звільнення та згодом більш предметно, протягом 20 хвилин. “Але, на жаль, жодне з тих питань, яке було підняте тоді [Асєєвим у розмовах] з президентом, поки не просунулося ні на сантиметр”, – сказав журналіст.

Він нагадав, що передав Зеленському списки досі не відомих українських заручників, які залишаються в полоні бойовиків “ДНР” (Євген Ставцев, брати Хараберюші, Валерій Матюшенко, Олександр Пастернак та ін.). “Це стосується і людей, чий стан на той момент був критичний і залишається таким і нині”, – додав Асєєв.

За словами колишнього заручника, він зараз не займається журналістикою чи публіцистикою, але планує й надалі виступати у ЗМІ, на інших майданчиках, зокрема на Мюнхенській конференції, висвітлюючи тему незаконної ізоляції людей в ОРДЛО, а також написати книгу про ізоляцію.

“Якщо книга вийде на західному ринку, то західний читач зможе зрозуміти, що ж насправді відбувається в Донецьку. Адже якщо хтось думає, що «Донецька народна республіка» — це працюючий драмтеатр, виставки, філармонії, то це далеко не так. Є цілий підземний світ, про який мало хто знає”, – сказав Стас Асєєв.

Як інформувала “Новинарня“, донецький журналіст і блогер Станіслав Асєєв, який писав до київських ЗМІ з Донецька під псевдонімом Станіслав Васін, зник на початку червня 2017 року на окупованій території ОРДО.
Пізніше з’ясувалося, що він затриманий бойовиками “ДНР” та обвинувачений у шпигунстві.

Асєєв сподівався на звільнення через обмін, однак бойовики не включили його до списків для обміну, що відбувся 27 грудня 2017 року.

На початку липня 2018 року Стас оголошував голодування.

Згодом російський пропагандистський телеканал зняв відео, на якому Асєєв визнавав, нібито він шпигував на Головне управління розвідки України. Зі слів Стаса, він зробив ці заяви під тиском.

Книга Станіслава Асєєва (Васіна) отримала спеціальну відзнаку на 25-му Форумі видавців у Львові (BookForum) у вересні 2018 року.

У березні 2019 року польська репортерка Моніка Андрушевська, яка багато працює на Сході України, присвятила свою журналістську нагороду Станіславу Асєєву.

1 жовтня 2019 року на Філіппінах Міжнародний ПЕН-Конгрес підтримав Асєєва з нагоди його 30-річчя.

Стас Асєєв був звільнений з ув’язнення і приїхав до Києва в рамках обміну з ОРДЛО 29 грудня 2019 року.

Читайте також:
Стас Асєєв особисто зняв банер #FreeAseyev із балкона редакції “Тижня” в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна