“Росіяни виправляють проблеми”, – проєкт рішення ПАРЄ щодо санкцій проти РФ

 

В Парламентській асамблеї Ради Європи погодили попередній проєкт рішення щодо оскарження повноважень російської делегації через порушення росіянами зобов’язань перед Радою Європи.

Документ винесуть на голосування у залі в середу, 29 січня, пізно ввечері, повідомляє “Європейська правда”.

Проєкт був підготовлений у моніторинговому комітеті одним з ключових лобістів Росії у ПАРЄ, нідерландським лівим Тіні Коксом (моніторинговий комітет призначив його більшістю голосів), а його зміст відповідає очікуванням, зважаючи на автора.

Він пропонує уникнути накладання на РФ будь-яких обмежень та стверджує, що Росія показала прогрес у виконанні вимог ПАРЄ.

Документ нагадує, що у червні 2019 року ПАРЄ вирішила відновити права російської делегації, “закликавши її до змістовного діалогу щодо виконання зобов’язань”, та запланувала розгляд окремої доповіді щодо дій РФ. Підготовка цієї доповіді ще триває, і “російська делегація повноцінно співпрацює з моніторинговим комітетом”.

Тіні Кокс також знайшов ознаки того, що Росія виправляє проблеми, через які вона перебувала під санкційним тиском.

Він навів два таких приклади: обмін ув’язненими, включаючи повернення українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки, а також відновлення платежів Росії до бюджету Ради Європи.

“Російська Федерація сплатила всі свої внески у бюджет Ради Європи… Наразі не сплачені відсотки (за час затримки платежів), які є предметом спору в комітеті міністрів Ради Європи”, – йдеться у проєкті рішення ПАРЄ.

У документі, який вже пройшов попереднє схвалення у моніторинговому комітеті, відсутні будь-які згадки про численні порушення прав людини з боку РФ – як в анексованому Криму, так і на Донбасі, про системні утиски прав людини в самій Росії, про наміри РФ змінити конституцію, щоби не виконувати рішення ЄСПЛ тощо.

“Асамблея підкреслює, що вона є найважливішою пан’європейською платформою, де може відбуватися політичний діалог з РФ щодо її зобов’язань за Статутом Ради Європи, і де Російську Федерацію можна притягнути до відповідальності на базі принципів та цінностей Ради Європи”, – констатує проєкт рішення  – і пропонує затвердити повноваження делегації РФ без жодних санкцій та обмежень.

Нагадаємо, в ніч на 25 червня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

Протестуючи проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

Свої заяви щодо рішення ПАРЄ оголосили Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

26 червня ПАРЄ ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень, попри порушення РФ принципів Ради Європи.
Сім національних делегацій, включаючи українську, оголосили демарш через повернення Росії до ПАРЄ.

Тоді представник штабу Зеленського, голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков розкритикував демарш української делегації в ПАРЄ.

23 вересня 2019 року українська делегація офіційно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

Пізніше керівництво Ради офіційно не представило в секретаріат ПАРЄ списку нової делегації для затвердження її повноважень – на знак протесту проти повернення делегації РФ в асамблею.

Осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи пройшла 30 вересня – 4 жовтня у Страсбурзі.

30 вересня президентка Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Моріс Паск’є висловила жаль з приводу відсутності на осінній сесії постійної делегації парламенту України.

Декілька національних делегацій на знак підтримки України бойкотували певні офіційні заходів під час цієї сесії.

Зараз делегація РФ бере участь в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень. У грудні Венеціанська комісія розглянула прохання регламентного комітету ПАРЄ роз’яснити статус депутатів Держдуми РФ, обраних з урахуванням голосів громадян анексованого Криму.

Ця комісія визнала, що ПАРЄ не зобов’язана відмовляти у визнанні повноважень депутатів з держави-члена РЄ, яка анексувала частину іншої держави.

27 cічня у Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржили повноважень російської делегації.

Читайте також:

Росіянин Толстой обраний віцепрезидентом ПАРЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна