Зеленський використовує “справу Шеремета” для дискредитації добровольчого руху, – РОК

 

“Рух опору капітуляції” вважає, що президент Володимир Зеленський використовує “справу Шеремета” для дискредитації добровольчого руху. У зв’язку з цим РОК вимагає створення тимчасової слідчої комісії в парламенті.

Про це йдеться в заяві РОК, яку “Новинарня” отримала від “Руху…” в суботу, 14 грудня.

У заяві йдеться: “Затримання ветеранів війни з Росією та волонтерів за звинуваченням у вбивстві журналіста Павла Шеремета є надзвичайно чутливим питанням в реаліях гібридної агресії Росії. Складається враження, що маємо справу з політичним використанням справи Шеремета, щоб дискредитувати добровольчий та волонтерський рух, а також збити хвилю протестів, які тривають в Україні проти капітуляції”.

“Для нас є неприйнятними заяви президента Зеленського на спільному брифінгу з керівництвом МВС та ГПУ щодо «затримання убивць». Хочемо нагадати пану президенту, що в Україні існує презумпція невинуватості, і допоки немає рішення суду, жодна людина не може називатись злочинцем. Розцінюємо подібну заяву як пряме втручання глави держави в роботу правоохоронних органів та прихований тиск на судову гілку влади. Ми вже були свідками, коли в розслідуванні резонансних справ на всю країну проголошувалася злочинцем невинна людина. Саме такі кроки влади дають суспільству додаткові підстави сумніватися в об’єктивності розслідування.

Тому, враховуючи резонанс і увагу в Україні та за її межами як до самого розслідування вбивства Шеремета, так і до затриманих в рамках в цього розслідування – важливим є максимальна публічність цього процесу та уникнення оціночних суджень”, – зазначено у відозві РОК.

“Вважаємо за необхідне залучити до процесу розслідування цієї справи парламент – потрібна ТСК для контролю за розслідуванням”, – заявили в “Русі…”

“Не можна допустити політизації цього процесу, результат розслідування та суду не повинен викликати в українського суспільства та міжнародного співтовариства жодних сумнів. Без цього, враховуючи недовіру до судів та правоохоронної системи, яка існує сьогодні серед українських громадян, завжди залишатимуться сумніви щодо справедливості, неупередженості та правосудності будь-яких рішень в цій справі. Лише вирок суду має сприйматись як остаточна крапка в розслідуванні злочину”, – наголосили в РОК.

Також у заяві РОК вказано, “що

влада не має жодного права політизувати цей процес і використовувати його задля дискредитації волонтерського та ветеранського руху”.

“Вони – найкращі сини та дочки України, які завжди підставлять плече і будуть тією опорою, яка не зрадить країну в непрості часи опору російській агресії… Вони захищали Україну зі зброєю в руках і мають право на законний захист і справедливий суд”, – заявляє РОК.

У “Русі…” також відзначили, що “недаремно прокремлівські «ЗМІ» в Україні скористалися вчорашньою подією, щоб сьогодні підняти нову хвилю паплюження всіх захисників України”.

Читайте також:
“Держава програє репутаційно”, – міністр ветеранів Коляда підтримала фігурантів “справи Шеремета”

“Тому що ультранаціоналісти”: слідство назвало організатора вбивства Шеремета

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.
Ці оголошення керівники МВС і Нацполіції зробили на брифінгу за участі президента Зеленського.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Яна Дугарь – військова медсестра, військовослужбовець за контрактом у 25-й повітряно-десантній бригаді ДШВ ЗСУ.

Адвокат Влад Добош наголошував на згоді Кузьменко пройти поліграф.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко та Андрія Антоненка – у СІЗО без права застави на два місяці.

Юлія Кузьменко заявила про порушення керівниками МВС і Нацполіції презумпції її невинуватості.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

Аваков розповів про зачіпку в розслідуванні вбивства Шеремета, “покровителя” і міну в Антоненка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.