Суд арештував “Ріффмастера”, якого слідство вважає організатором вбивства Шеремета

 

Печерський райсуд Києва взяв під варту на два місяці без можливості внесення застави військового Сил спецоперацій, музиканта Андрія Антоненка на прізвисько Riffmaster.

Як передає “Новинарня“, таке рішення виніс на 14 грудня оголосив суддя Сергій Вовк.

Прокуратура клопотала про арешт на два місяці, без можливості внесення застави, наголошуючи на ризиках втечі, тиску на свідків, знищення речових доказів та ухиляння від слідства. Захист Антоненка заперечував проти задоволення клопотання та його причетності до вчинення злочину.

Сам підозрюваний заявив, що він не схожий на чоловіка, який показаний слідчими на відео, а також що про Шеремета дізнався тільки під час обшуків.

Як стверджує слідство, Андрій Антоненко, “захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об’єктом уваги громадськості, перебуваючи на території АТО, з-поміж осіб, які вміють поводитися зі зброєю та вибуховими предметами, вирішив створити ОЗГ, щоб в її складі вчинити вбивство Павла Шеремета”, та долучив до групи кардіохірурга з Охматдиту Юлію Кузьменко і військову медсестру Яну Дугарь.

“Я народився у єврейському районі, навчався в єврейській школі, я наполовину єврей — ви своїм упередженим висновком нанесли образу мені особисто та моїй сім’ї“, — так відгукнувся Андрій Артеменко про підозру буцімто через праворадикальні погляди, передає “Громадське“.

Андрій Антоненко на суді. Кадр відео

За версію слідства, Антоненко, взявши на себе функції організатора та керівника угруповання, здійснював загальне керівництво діями всіх учасників групи: розподілив між ними ролі, керував діями членів групи, підшукав і придбав бойові припаси та інші знаряддя і засоби необхідні для вчинення вбивства, забезпечив учасників групи транспортом, встановлював час вчинення злочину, здійснював збір та аналіз інформації про Шеремета. Він та інші фігуранти начебто спостерігали за Павлом, місцем його стоянки, камерами спостереження неподалік будинку.

Для вчинення вбивства, за версію слідства, учасники групи незаконно придбали у невстановлених осіб електродетонатор ЕДП-р, вибухову речовину “гексоген” та вражаючі елементи протипіхотної міни МОН-50, а саме циліндрики, з них виготовлено саморобний вибуховий пристрій, який згодом прикріпили до автомобіля Subaru, на якому 20 липня 2016 року вирушав на роботу Павло Шеремет.

Також сторона обвинувачення заявила, що слідством встановлено, що напередодні обшуків у Антоненка підозрюваний передав на зберігання іншій людині міну МОН-50.

Інша підозрювана — військовослужбовиця Яна Дугарь — за даними слідства, 18 липня 2016 року прибула на вулицю Івана Франка, де перевіряла наявність камер та розташування авто.

Відповідно до плану, 20 липня 2016 Антоненко та Юлія Кузьменко, прихопивши з собою заздалегідь підготовлений вибуховий пристрій, приблизно о 2 годині 34 хвилини прибули на вулицю Івана Франка. Виявивши там автомобіль Subaru, Кузьменко підійшла до нього та прикріпила вибуховий пристрій до днища з боку водія. Після цього Кузьменко та Антоненко залишили місце злочину.

Задля доведення злочинного умислу до кінця, Кузьменко, попередньо прихопивши із собою рюкзак зі спортивним костюмом, 20 липня 2016 року, приблизно о 7-й годині прибула на вулицю Івана Франка та на території занедбаного будинку #17 переодягнулася у спортивний одяг. Приблизно о 7:21 вона підійшла до будинку #12, в якому проживав Шеремет і спостерігала за автомобілем Subaru. Приблизно о 7:42, Кузьменко, побачивши, що Шеремет вийшов з будинку та сів в авто, повернулася до занедбаного будинку, де спостерігала за рухом автівки. У цей час Шеремет почав їхати до перехрестя Богдана Хмельницького. Переконавшись, що автомобіль від’їхав на безпечну відстань від неї, Кузьменко, за версією слідства, дистанційно вчинила вибух автомобіля. Після вибуху Кузьменко переодягнулася у попередній одяг та покинула місце злочину.

Волонтерка Юлія Кузьменко свою причетність до злочину також заперечує. За словами захисту, вона і жінка на відео, показана слідством – дві різні особи.

Адвокат Влад Добош наголошував на згоді Кузьменко пройти поліграф.

13 грудня суддя Печерського районного суду міста Києва Сергій Вовк відправив Яну Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Юлію Кузьменко – у СІЗО без права застави на два місяці.

Читайте також:
“Тому що ультранаціоналісти”: слідство назвало організатора вбивства Шеремета

Як інформувала “Новинарня“, 12 грудня слідчі поліції повідомили, що підозрюють у підриві авто з Павлом Шереметом п’ятьох людей: дитячого лікаря й волонтера Юлію Кузьменка, музиканта з гурту “Ріффмастер”, добровольця Андрія Антоненка, медсестру 25 опдбр Яну Дугарь, добровольців Владислава та Інну Грищенків.

За версією правоохоронців, 20 липня 2016 року закладала вибухівку під авто Шеремета Кузьменко, допомагав їй Антоненко, а Дугарь здійснювала розвідку. Грищенко ж нібито виготовляв вибухівку.

Заступник голови Національної поліції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявив, що основним мотивом вбивства Шеремета була спроба “дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в країні”.

Сержант Сил спецоперацій ЗСУ Андрій Антоненко – киянин, 1971 р.н., відомий також як музикант, лідер гурту Riffmaster, автор неофіційного гімну ССО “Тихо прийшов…” Керівник клубу ССО.

Лікар Юлія Кузьменко “Лиса” – 40 років, походженням із Бахмута на Донеччині. Вона відомий дитячий кардіохірург (ендоваскулярний хірург) та військовий волонтер.
Працює в дитячій лікарні Охматдит, також працювала в Інституті Амосова.
На сторінці Кузьменко у Facebook вказано, що з 2003 року вона працює в Науково-практичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ – керує відділенням рентгеноангіографії та ендоваскулярної хірургії.
Юлія Кузьменко під час Революції гідності стала волонтером ініціативи “Євромайдан-SOS”. У 2016 році отримала від президента нагороду “За гуманітарну участь в АТО”, також має волонтерську премію “Євромайдан SOS-2016”.

Читайте також:
Погано написана і дурно зіграна вистава, – суддя про брифінг МВС щодо справи Шеремета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.