Три роки ДШВ: натовська реформа, харчування за каталогом, парашутів на 100 млн. І два пріоритети Мойсюка

 

автор: Людмила Кліщук
з Житомира

День Десантно-штурмових військ відзначається щорічно 21 листопада з 2017 року. Свято установлене указом президента. Вперше урочисто відзначено на Михайлівській площі: тоді ж український десант отримав нову стильну символіку: берет кольору марун, новий беретний знак, прапор тощо.

З того дня пройшло три роки. Рід військ встиг змінити командувача, оголосити та розпочати й іміджеве, і матеріальне реформування тощо.

Новинарня” з нагоди Дня ДШВ підсумовує трирічний процес нарощення м’язів у цьому роді військ.

Доставка на поле бою –  як у НАТО

Протягом року ДШВ отримали на озброєння БТР-3ДА, броньовані автомобілі “Козак-2”,  “Богдани”, високоточні протитанкові ракетні комплекси “Корсар” та “Стугна”, прилади нічного бачення тощо.

Оснащення було як закуплене ЗСУ, так і отримане в рамках надання військово-технічної допомоги від США.

Також у 2019 році на загальну суму понад 100 мільйонів гривень Десантно-штурмові війська отримали у своє розпорядження повітрянодесантну техніку, яка стоїть на озброєнні у Збройних силах провідних країн НАТО.

“Йдеться про десантні парашути, засоби точної доставки вантажів та техніки, парашутні системи спеціального призначення для десантування особового складу з надвеликих висот з кисневим обладнанням та навігаційною апаратурою”, – коментує заступник командувача Десантно-штурмових військ з повітрянодесантної підготовки – начальник повітрянодесантного управління полковник Юрій Галушкін. 

Юрій Галушкін. Фото: пресцентр ДШВ

Нове оснащення, наголошують у Командуванні, дозволить ДШВ перейти на стандарти НАТО щодо доставки на поле бою особового складу, вантажів та техніки.

Десантування багажу. Фото: пресцентр КДШВ

“Це суттєво збільшить спроможності ДШВ – ми зможемо десантувати особовий склад з висоти 8000 метрів на відстань до 40 км. Це дозволить доставляти вантажі і техніку з військово-транспортної авіації і ЗСУ, й НАТО, не залітаючи в зону ураження засобами противника“, – пояснює Галушкін нюанси набуття сумісності з НАТО щодо оснащення в ДШВ.

Фото: пресцентр ДШВ

Галушкін анонсує: на Житомирщині тривають заходи з будівництва Школи повітрянодесантної підготовки. Вже у наступному 2020 році вона розпочне роботу в інтересах всіх Збройних сил України.

Реформа військового управління: Командування оптимізують

У ДШВ триває процес трансформації органів військового управління – також слідують вимогам Північноатлантичного Альянсу.

“Наразі в нас завершальний етап оптимізації Командування ДШВ, що дасть можливість вийти на певний рівень і набути сумісності з органами управління з’єднань та військових частин країн НАТО. Тобто через певний проміжок часу ми зможемо на такому ж рівні здійснювати управління у відповідності до вимог та стандартів Північноатлантичного альянсу”, – переконаний начальник штабу – перший заступник командувача Десантно-штурмових військ генерал-майор Андрій Ковальчук.

Андрій Ковальчук. Фото: пресцентр ДШВ

Крім того, США допомагають розробити доктринальні документи для Десантно-штурмових військ, які цілком відповідатимуть стандартам країн НАТО.

Читайте також:
США допоможуть у розробці доктрини для ДШВ

Чому саме США?
Командувач ДШВ генерал-майор Євген Мойсюк пояснює: серед усіх країн світу США мають найбільшу складову аналогу саме такого роду військ та один з найбільших досвідів у світі щодо застосування цих військ.

“Тому є логічним надання саме ними допомоги в оновленні наших військ”, – резюмує генерал.

Українські ДШВ – бажані гості на міжнародних навчаннях

Військове співробітництво українських ДШВ має масштабну географію.

У цьому році десантники брали участь та показали високі результати у міжнародних навчаннях:

  •  “Saber Guardian-2019” у в Румунії
  •  “Saber Junction-2019” у Німеччині
  • “Cambrian Patrol-2019” у графстві Уельс, Велика Британія. Там розвідники ДШВ посіли друге місце.
  • Кленова арка-2019в Житомирі
  • у логістичних навчаннях у Грузії

ДШВ під час міжнародних навчань. Фото: пресцентр ДШВ

“Робота з іноземними партнерами, в тому числі з країнами-членами НАТО у нас плідна. В усіх заходах, скажімо так, ми є бажаними гостями, на всіх багатонаціональних навчаннях. Якщо в оснащеності матеріально-технічними засобами ми поступаємось провідним країнам світу, то аж ні в якому разі не у навченості особового складу, бойовому досвіді та мотивації військовослужбовців”, – каже перший заступник командувача Десантно-штурмових військ полковник Олексій Шандар. 

Олексій Шандар. Крайній зліва. Фото: пресцентр ДШВ

За словами офіцера, саме ці критерії цікаві для вивчення іноземними партнерами.

Підрозділ ДШВ під час змагань. Фото: пресцентр Командування ДШВ

“У деяких питаннях нами навіть захоплювалися. Бо знання тих офіцерів та досвід у служби у багатонаціональних штабах. У світовій системі підготовки наш солдат, офіцер та генерал набагато вищі від іноземців“, – резюмує Шандар.

Підготовка десантника: і полігон, і регбі. “Екзамен” – в ООС

Гартують та нарощують м’язи (у прямому значенні цього слова) десантників і професійні конкурси та змагання.

Перші місця наші військовослужбовці ДШВ займали під час змагань у номінаціях:

  • найкращий розрахунок АГС-17;
  • найкращий розрахунок ПКМ;
  • найкращий розрахунок інженерного взводу.

Другі місця десантники отримали в змаганнях на кращу роту, кращий екіпаж БМП.

Третє місце – кращий екіпаж безпілотного літального апарату.

Фото: пресцентр КДШВ

Найкращим психологом ЗСУ на відповідних змаганнях стала офіцер 79 одшбр Олена Шеян.

Олена Шеян. Фото: пресцентр КДШВ

Командувач ДШВ Мойсюк акцентує: серед 250 тисяч особового складу Збройних сил, є чимало, скажімо, кулеметників та гранатометників.

“Але посісти перше місце серед такої кількості спеціалістів – це почесно”, – каже генерал.

Загальний призовий фонд, який завоювали українські десантники на всеармійських змаганнях з різних видів спорту, становить 272 тисячі гривень.

ДШВ на змаганнях з регбі. Фото: пресцентр КДШВ

Цьогоріч ми освоїли регбі, бо досі в ЗСУ ним взагалі ніхто не займався. Ми провели чемпіонат ДШВ на цей вид спорту, а команда 95 дшбр брала участь у вищій лізі України в Одесі”, – каже начальник управління підготовки в ДШВ полковник Олег Гуть. 

Олег Гуть. Фото: пресцентр ДШВ

Навчають десантників… такі ж десантники, але з іншим рівнем знань. Одна з головних вимог до інструктора – бойовий досвід.

“Протягом року під керівництвом, у тім числі, іноземних фахівців, ми підготували певну кількість інструкторів навчального центру ДШВ, які отримали міжнародні сертифікати та мають допуск до самостійної підготовки особового складу Десантно-штурмових військ і взагалі ЗСУ”, – говорить начальник повітрянодесантного управління полковник Юрій Галушкін. 

Більшість інструкторів – військовослужбовці ДШВ, які проходили службу на аналогічних посадах.

Фото: пресцентр КДШВ

“Хто може бути кращим інструктором по АГС-17, як не командир кращого розрахунку чи командир взводу вогневої підтримки, який цей розрахунок і підготував?” – запитує Мойсюк.

Частина з інструкторів – ті, хто отримав поранення на Донбасі, але ті травми дозволяють їм в повній мірі виконувати свої обов’язки.

Протягом року десантники не покидають військові полігони: тактичні навчання тощо. Протягом 2019 року підготовку пройшли лише понад 2000 резервістів.

Фото: пресцентр КДШВ

“Ми виконуємо завдання в будь-яких погодних умовах: зимових, літніх, весняних, осінніх. Тренуємося і вдень, і вночі – противнику потрібно нас боятися. Процес підготовки циклічний та нескінченний. У будь-яку пору дня та року”, – безапеляційно заявляє командувач ДШВ.

Фото: пресцентр КДШВ

Важливість та якість підготовки десантника випробовує… війна.

“Головний “екзамен” з підготовки наших військовослужбовців – це виконання завдань у складі Об’єднаних сил”, – резюмує начальник управління підготовки Олег Гуть.

Реформа харчування в ДШВ – 100% реалізовано

Усі військові частини ДШВ станом на листопад 2019 року реалізували реформу харчування.

Усі військові частини ДШВ харчуються за каталогом. Якщо раніше було близько 40 найменувань, то тепер 400″, – коментує начальник логістики ДШВ полковник Павло Щербань. 

Як відомо, Збройні сили України почали інтенсивний перехід на нову систему харчування за каталогом у 2018 році, що дозволило збільшити набір продуктів з 30 до 400 одиниць та значно покращити рівень і якість харчування військовослужбовців.
У 2018 році на нову систему харчування загалом перейшли  близько 90 військових частин ЗСУ
Станом на липень 2019 року 50% військовослужбовців ЗС України перейшли на нову систему харчування за каталогом. Планувалося до кінця 2019 року перевести 100% особового складу.

Читайте також:
Що їдять “сонечка”: як змінилося харчування в ЗСУ. ФОТО

Імідж та пам’ять у ДШВ

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗС України отримали нові емблеми – нарукавні знаки. Так, сучасні патчі отримали:

  • 25-та окрема повітрянодесантна бригада
  • 79-та окрема десантно-штурмова бригада
  • 80-та окрема десантно-штурмова бригада
  • 81-ша окрема аеромобільна бригада
  • 95-та десантно-штурмова бригада
  • 23-й окремий танковий батальйон ДШВ
  • 132-й окремий розвідбат
  • 148-й окремий гаубичний самохідно-артилерійський дивізіон

Фото: пресцентр Командування ДШВ

Читайте також:
Шеврони рівня архистратига: бригади ДШВ отримали нові емблеми

У 2019 році планується присвоєння імені загиблого Героя України полковника Тараса Сенюка 13-му окремому десантно-штурмовому батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Підполковник Сенюк загинув 3 червня 2014 року, під час виконання бойового завдання зі знищення укріпленого опорного пункту терористів у Семенівці, на околиці міста Слов’янська. Комбат був попереду, разом із розвідувальним взводом.

Тарас Сенюк. Донбас, літо 2014-го

У бою, керуючи діями тактичної групи, він загинув від кулі снайпера. Куля великого калібру пробила бронежилет комбата, завдавши йому смертельного поранення.

Похований у рідній Коломиї. 6 червня 2014 року Тарасу Сенюку присвоєне військове звання полковника (посмертно).

Був на посаді начальника штабу 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади. В 2013 році призначений на посаду командира 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади.

За словами начальника управління морально-психологічного забезпечення полковника Олександра Пухальського, ще одна військова частина у наступному році отримає почесну назву.

Про який підрозділ та найменування йдеться – поки інтрига.

Два пріоритети Мойсюка: без “совка” та з бойовою підготовкою

Командувач ДШВ генерал-майор Євген Мойсюк підсумовуючи третій рік молодих ДШВ акцентує: рід військ протягом року успішно виконав поставлені бойові завдання в складі операції Об’єднаних сил, справилися також з навчальними завданнями як на території України, так і за її межами під час міжнародних навчань.

Генерал ділиться пріоритетом щодо вектору розвитку ДШВ на 2020 рік.

Євген Мойсюк та Андрій Ковальчук. Фото: пресцентр ДШВ

“У майбутньому ми працюватимемо над двома основними пріоритетами. Перший: у військових частинах ДШВ створити такі умови, де висока вимогливість командирів та їх людяне відношення до своїх підлеглих знайшли би баланс. Це має відкинути так званий “совок” та забезпечити утримання військовослужбовців у лавах ЗСУ та їх поповнення.  Цим самим ми забезпечимо нормальну підготовку наших військових частин до виконання завдань з оновленим особовим складом.

Як наслідок нормальної атмосфери у колективі, я очікую, що ми зможемо досягти нових висот в бойовій підготовці.

Це і є другий пріоритет: готовність кожного військовослужбовця окремо за своєю спеціальністю та в складі військових частин та підрозділів ДШВ виконувати найскладніші завдання”, –  зазначив генерал.

Десантник збирає парашут. Фото: пресцентр КДШВ

Читайте також:
Командувач ДШВ “Женя-Війна” Мойсюк: На початку АТО нас на Донбасі зустрічали квітами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна