Рада підтримала законопроєкт про ринок землі

 

Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроєкт 2178 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідне рішення підтримали 240 нардепів на засіданні в середу, 13 листопада.

Ініціатором законопроєкту № 2178 був Кабінет Міністрів. Нардепи подали 10 альтернативних проєктів закону.

Після 15:00, зрештою, нардепи таки проголосували за законопроєкт: 

  • “Слуга народу” – 227 – “за”;
  • “Опозиційна платформа – За життя” – 0 – “за”;
  • “Європейська солідарність” – 0 – “за”; 20 – “проти”.
  • “Батьківщина” – 0 – “за”;
  • “За майбутнє” – 0 – “за”;
  • “Голос” – 0 – “за”, 17 – “утрималися”;
  • “Позафракційні” – 13 – “за”.

Згідно із текстом проєкту, заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення скасують з 1 жовтня 2020 року.

Землю зможуть купити:

  • громадяни України;
    юридичні особи, утворені за законодавством України;
    територіальні громади;
    держава.

Іноземні громадяни та особи без громадянства можуть отримувати землю у власність, якщо вони успадкували її. Проте вони будуть зобов’язані продати земельну ділянку впродовж року.

Сукупна площа ділянок “в одних руках” (враховуючи і пов’язаних осіб або юридичних осіб, що мають спільного кінцевого бенефіціарного власника) не може бути більшою за 15% в одній області та 0,5% в Україні.

Орендар матиме “переважне право” на купівлю земельної ділянки.

Ті, хто мають фермерське господарство на землі, що належить їм за правом постійного користування чи успадкування, матимуть право викупити землю із розстрочкою у 5 років за ціною нормативної грошової оцінки такої землі без торгів.

Землю не зможуть купувати фізичні чи юридичні особи, проти яких діють санкції і список яких вводиться рішенням РНБО, згідно із законом “Про санкції”.

Прямої заборони на купівлю землі російським громадянам чи компаніям немає.

***

Міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофію Милованову довелося представляти урядовий проєкт закону під крики “Ганьба!” і в оточенні противників, передає “Українська правда”.

“Опозиційна платформа – За життя” пропонувала власний законопроєкт про продовження мораторію на продаж землі та всеукраїнський референдум.

Нардеп зі “Батьківщини” Іван Кириленко закликав спікера ВР Дмитра Разумкова відмовитися вести засідання і порівняв засідання 13 листопада із прийняттям диктаторських законів 16 січня 2014 року.

Разумков відповів, що закони 2014 року обмежували права громадян на противагу законів про ринок землі, які права громадян розширюють.

Проти ринку землі також виступала лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко. За її словами, у пропонованому законі не урегульовано питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством. Також Тимошенко бентежить дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів. На думку політика, прийняття ринку землі, зробить Україну – “країною третього світу”.

Нардеп від “Слуги народу” Мар’ян Заблоцький зачитав у Раді законопроєкт Тимошенко від 2008 року про скасування мораторію на продаж землі. Законопроєктом від 2008 року пропонувалося також продавати землю іноземцям та іноземним компаніям.

У відповідь Тишошенко, назвала нардепа представником “зарвавшогося олігарха” Кернел груп. Тимошенко сказала, що Заблоцький за гроші лобіює “чорні закони”, а у 2008 році йшлося про продаж не сільськогосподарської землі.

“І ви, пане Заблоцький, представляючи тут олігархію аграрну, не будете в Україні робити політику, ви будете сидіти, за те, що ви зробили для України і за те, що ви брали з бюджету брали НДС, які ви не заплатили державі”, – заявила Тимошенко.

Нагадаємо, у порядку денному Верховної Ради 13 листопада передбачили розгляд у першому читанні питання відкриття ринку землі.
Депутати з різних фракцій подали ще 11 альтернативних законопроєктів.
Також парламентарі планують розглянути ще два законопроєкти, які стосуються земельних відносин: щодо “дерегуляції у сфері земельних відносин” №2194 і “щодо продажу земельних ділянок через електронні аукціони” №2195. У другому читанні розглянуть проєкт закону “Про використання земель оборони”.

Як писала “Новинарня“, напередодні аграрії вийшли на акції протесту проти дій влади щодо впровадження земельної реформи, тимчасово перекривши головні магістралі країни.

Читайте також:
“А це труна свині”. Рада розглядає закон про продаж землі на тлі протестів: ХТО ЗА І ПРОТИ Ринок землі підтримують лише 19% українців, – соціологія

Фермери протестують проти ринку землі. Зеленський обіцяє референдум

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна