“А це труна свині”. Рада розглядає закон про продаж землі на тлі протестів: ХТО ЗА І ПРОТИ

 

У Верховній Раді та на площі перед парламентом триває протистояння на тлі розгляду владного законопроєкту щодо відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення.

Цього дня, в середу, 13 листопада, фракція монобільшості “Слуга народу” на закритій нараді погодилася голосувати за законопроєкт 2178 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, який передбачає продаж землі іноземцям.

Як пише LB.ua з посиланням на джерело у “Слузі народу”, президент Володимир Зеленський на засіданні фракції пообіцяв, що в підсумковій редакції законопроєкту №2178-10 (уже після другого читання) продаж землі іноземцям буде заборонено.

“На фракції сьогодні був президент, переконував нас у необхідності прийняти в першому читанні законопроєкт про продаж землі в редакції аграрного комітету і авторства Миколи Сольського (з нормою про можливість купівлі землі іноземними компаніями, які працюють в Україні понад два роки або з 2024 року для юросіб з іноземними бенефіціарами – “Н”)”, – повідомив неназваний нардеп. Він додав, що “на фракції були не всі наші депутати, але все одно було багато тих, хто наполягав на тому, що потрібно відкласти закон.

“Президент переконував, що до другого читання законопроєкту виправлять усі моменти, які викликають найбільше побоювань. Передусім це стосується права купівлі землі іноземцями. У підсумку велика частина фракції проголосувала за те, що будемо підтримувати законопроєкт у першому читанні”, – зазначив співрозмовник видання.

У Раді

Фото: Анна Стешенко / Lb.ua

При цьому в коментарях ЗМІ у кулуарах значна частина нардепів від “СН” заявляють, що під час голосування утримуються або будуть проти. Зокрема така позиція і в “групи Коломойського”, і в представниці уряду у ВР Ірини Верещук.

За даними ЗМІ, в “Слузі” бракує голосів для ухвалення законопроєкту в першому читанні.

На початку засідання депутати з “СН” закрили доступ до трибуни колегам з “Опозиційної платформи – За життя”, аби не допустити її заблокування. “ОПЗЖ” застосувала звукові пристрої.

Народний депутат Микита Потураєв від “СН” заявив із трибуни, що відкриттям ринку землі Україна “попрощається з комуністичним спадком”. Він виступав під пискливий сигнал у сесійній залі, перебуваючи в оточенні колег.

“Сьогодні навіть під цей ганебний звук, який іде з сівших батарейок, Україна остаточно поховає комунізм. Ми нарешті зведемо рахунки з цим маніяком Леніним і людожером Сталіним, які зробили все, щоб позбавити український нарід головного багатства – землі. Ми повернемо українцям землю раз і назавжди”, – заявив Потураєв.

Представник “Опозиційної платформи – За життя” Вадим Рабінович (російською мовою) заявив, що ті, хто продають землю – “подонки”, і назвав “ішаком” нардепа від “Слуги народу”, який вказав на його громадянське громадянство. За словами Рабіновича, він громадянин лише України.

Група “За майбутнє” оголосила, що не голосуватиме за закон, адже він — “сирий”. Від її імені нардеп Віктор Бондар заявив, що “заради чергових кредитів намагаються проштовхнути продаж землі – і прирівнюють Україну до країн третього світу”.

Лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко зазначила, що закон має бути не в тому вигляді, який є зараз.

“Прогинатися під будь-кого із політичних сил, лідерів, вказівок ззовні – не треба. Але під кого нам точно треба прогинатися – під українське суспільство, під народ”, – сказала Тимошенко.

Вона заявила, що законопроєкт про продаж землі передбачає продаж землі іноземцям й “роздачу” землі по 210 тисяч гектарів в одні руки – “це як три Києва”.

“Насправді, ми відкриваємо з вами шлях для того, щоб у глобальному світі той, хто має більше грошей, мав і Україну. При чому “мав”  у повному сенсі цього слова”, – наголосила Тимошенко.

Лідерка “Батьківщини” закликала зняти це питання й провести референдум, адже 75% громадян – проти продажу сільськогосподарської землі.

Депутатські фракції “Голос” та “Європейська солідарність” пропонують відкласти розгляд законопроєктів про відкриття ринку сільськогосподарської землі, щоб знайти зважене рішення.
При цьому досі вважалося, що “Голос” може додати голоси для позитивного рішення, яких бракує “СН”.

“Є питання до того законопроєкту, який внесено… Спроба зараз поставити цей законопроєкт на голосування, абсолютно очевидно, призведе до розколу в Раді, а завтра – до розколу в країні. І тому найбільш мудрим рішенням буде абсолютно просте й очевидне – відкласти розгляд цього питання, спробувати знайти точки дотику, домовитися і вийти зі зваженим рішенням”, – заявив голова фракції “Голос” Сергій Рахманін.

Він наголосив, що яке б рішення депутати не ухвалили 13 листопада щодо законопроєктів про ринок землі, це означатиме, що питання все одно буде поховане.

Співголова фракції “ЄС” Ірина Геращенко вказала на те, що “слуги”, замість консолідації Ради і суспільства навколо законопроєкту щодо ринку с/г-землі, “займалися розвалом парламентаризму”.

“Ми категорично проти, щоб такі закони обговорювалися за скороченою процедурою. Це так само не просто руйнація парламентаризму, а це неповага до народу. Тому наша позиція – сьогодні зняти це питання з розгляду, і провести серйозну політичну і суспільну дискусію”, – сказала Геращенко.

При цьому вона звернула увагу на відсутність важливих положень в законопроєкті, який пропонують ухвалити.

“Чого немає в законопроєкті, який сьогодні намагаються протягти “слуги”? Там немає ключового – права українця купити землю. Так, він зможе продати свої паї, але купити нічого не зможе. Тому що не передбачено кадастровий розподіл землі. В цей законопроєкт не включена така позиція, як якість землі – йде зрівнялівка родючих чорноземів Черкащини, Полтавщини і більш складних для обробки земель Херсонщини. Там не передбачено захист землі. Насправді там не почуто простого селянина”, – наголосила народна депутатка.

Під Радою

Представники “Всеукраїнської аграрної ради”, ВО “Свобода”, “Національного корпусу” вийшли на мітинг протесту під Верховну Раду. Учасники акції протестують проти законопроєкту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Вхід до парламенту по периметру оточила поліція. Напередодні представник “Нацкорпусу” Роман Чернишов заявив про намір блокувати входи до парламенту.

Протестувальники принесли під Раду тушу свині в труні. На їхню думку, ця інсталяція символізує – “закон про обіг землі вб’є тваринництво”.

Фото: Григорій Пирлік, “Громадське радіо”

Нагадаємо, у порядку денному Верховної Ради 13 листопада передбачили розгляд у першому читанні питання відкриття ринку землі.
Депутати з різних фракцій подали ще 11 альтернативних законопроєктів.
Також парламентарі планують розглянути ще два законопроєкти, які стосуються земельних відносин: щодо “дерегуляції у сфері земельних відносин” №2194 і “щодо продажу земельних ділянок через електронні аукціони” №2195. У другому читанні розглянуть проєкт закону “Про використання земель оборони”.

Як писала “Новинарня“, напередодні аграрії вийшли на акції протесту проти дій влади щодо впровадження земельної реформи, тимчасово перекривши головні магістралі країни.

Читайте також:
Ринок землі підтримують лише 19% українців, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна