Фермери протестують проти ринку землі. Зеленський обіцяє референдум

 

На акції протесту проти дій влади щодо впровадження земельної реформи вийшли аграрії на головні магістралі країни.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 11 листопада, інформує пресслужба Всеукраїнської аграрної ради у Facebook.

“На знак незгоди із цинічними діями влади у питанні земельної реформи аграрії вийшли зі своєю технікою до головних автомагістралей країни у 17 точках. До акції протесту приєднались сільгоспвиробники у 13 регіонах”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі акції відбуваються на магістралях Вінницької, Черкаської, Чернігівської, Тернопільської, Кіровоградської, Миколаївської, Хмельницької, Житомирської, Одеської, Полтавської, Волинської, Рівненської, Львівської областей.

Також у Facebook ВАР інформує про геолокації акцій протесту аграріїв.

  • У Черкаській області: автошлях М05, поблизу м.Жашків (поворот на с. Тихий Хутір); автошлях Е95, пост поліції поблизу м.Умань.
  • У Чернігівській області: автодорога М01, с. Кіпті Козелецького району.
  • У Тернопільській області: автошлях М19, Горішньовигнанська сільська рада, Чортківськогор-ну (біля старої нафтобази).
  • У Кіровоградській області: автошлях М12, за 10 км від м.Новоархангельськ.
  • У Миколаївській області: Автошлях М14 (Київ – Херсон). Окружна м. Миколаєва (біля повороту на стару дорогу до м. Снігурівка).
  • У Хмельницькій області: автошлях Е50, с.Прибузьке.
  • У Вінницькій області: автошлях біля с. Махнівка (на перехресті), Козятинський район; автошлях Р36, смт Шпиків Тульчинського району; автошлях поблизу с. Писарівка Вінницького району.
  • У Житомирській області: автошлях М21, с. Осикове Бердичівський р-н.
  • У Одеській області: автошлях М05, Е 95, с.Демидове.
  • У Полтавській області: автошлях М03, с. Марянівка, Великобачаганський район; автошлях М03, с. Чутово.
  • У Волинській області: автошлях М19, Т0311, с. Вербка, Володимиро-Волинський р-н.
  • У Рівненській області: с. Дядьковичі, шлях М06, Т1806. У Львівській області: автодорога Н17, с. Малі Підліски, Жовківський р-н.

Пізніше до акції приєдналися аграрії Запорізької, Дніпропетровської і Сумської областей.

Пресслужба ВАР наголошує, що аграрії просять з розумінням поставитися до можливих незручностей у пересуванні автошляхами і врахувати інформацію про проведення мітингів при плануванні поїздок.

Всеукраїнська акція “Ні розпродажу України!” проводиться у понеділок, позаяк саме на 11 листопада запланована погоджувальна рада, яка й прийме рішення щодо внесення в порядок денний законопроєкту №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Натомість президент Володимир Зеленський записав відеозвернення, де заявив, що в Україні питання продажу землі іноземцям будуть вирішуватися на всенародному референдумі. 

За його словами, між першим і другим читанням до законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни і українські компанії, засновані виключно громадянами України.

“Іноземці та компанії, що мають іноземців серед засновників, отримають право купувати землю лише в разі, якщо на це буде дано згоду народу на всеукраїнському референдумі”, – зазначив Зеленський.

Він також назвав одним з найбільших обманів статтю Конституції, яка говорить, що земля є об’єктом права власності українського народу.

“Чому це обман? Тому що сьогодні, як і в усі попередні роки, українці не є повноцінними власниками своєї землі. Українці не можуть продавати або купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Українці позбавлені цього права так само, як і громадяни Північної Кореї, Таджикистану, Венесуели, Куби і Конго. Тому що в інших країнах світу – в Польщі, Білорусі, Німеччини, Франції, Італії, Канади, США, Японії, Ізраїлі, Китаї – ринок землі існує. Є різні моделі “, – підкреслив президент.

Зеленський заявив, що найближчим часом Рада прийме закон щодо референдуму. Як зазначив президент, цей закон чітко встановить види і механізми референдуму.

“Найближчим часом Рада розробить і прийме закон, який чітко встановить види і механізми референдуму і нарешті дасть українцям можливість вирішувати долю того чи іншого важливого для них питання”, – заявив він.

Читайте також:
Ринок землі підтримують лише 19% українців, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна