“Не стадо баранів”: фракція “Слуга народу” починає опиратися бездумному “турборежиму”

 

Верховна Рада повернула на повторне друге читання президентський законопроєкт №1009, яким скасовуються так звані “правки Лозового”, а НАБУ і ДБР отримують право самостійно прослуховувати нардепів і чиновників.
За даними ЗМІ, невдале голосування щодо проєкту 1009 стало виявом невдоволення з боку багатьох депутатів фракції “Слуга народу” тим, як їх експлуатує Банкова. Наслідком цього став вибух емоцій на засіданні фракції.

Почалося з того, що на вечірньому засіданні в четвер, 19 вересня, голова парламенту Дмитро Разумков запропонував ухвалити документ у другому читанні в цілому.

Коли під час натискання на кнопки табло системи “Рада” показало недостатню підтримку законопроєкту монобільшістю, спікер почав вигукувати: “Зупиніть голосування!”

Проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства” набрав 196 голосів, із них “Слуга народу” дала лише 184 (із 251 депутата фракції).

За передачу законопроєкту на повторне друге читання проголосували 242 депутати.

Законопроєкт №1009, ухвалений у першому читанні 10 вересня, передбачає скасування змін, внесених 3 жовтня 2017 року у Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства України та інші законодавчі акти. Вони набули чинності 15 березня 2018 року.
Зокрема, обмежено строки проведення досудового розслідування та вручення підозри. Введено повсюдний судовий контроль під час призначення експертиз у кримінальному провадженні; встановлено, що санкцію слідчого судді вимагають у кожному випадку, коли смерть людини має ознаки насильницької.
Ці новації відомі як “поправки Лозового” (за прізвищем депутата від Радикальної партії Андрія Лозового).

Крім скасування “поправок Лозового”, законопроєкт №1009 передбачає скасування обмеження слідчих дій стосовно народних депутатів із 1 січня 2020 року.
Зокрема, проєктом пропонували внести поправки до ст. 27 закону “Про статус народного депутата” щодо скасування норми, яка забороняє без згоди Верховної Ради проводити обшук народного депутата, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, житлового та службового приміщень, а також втручатися в таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції.

Опозиція, а також деякі депутати в “СН” вважають такі новації надмірними.

На засіданні фракції “Слуга народу” зранку 20 вересня голова ВР Дмитро Разумков обурювався через провал голосування законопроєкту №1009, повідомила “Українська правда” з посиланням на джерела у фракції “Слуга народу”.

За словами депутатів фракції Зеленського, у четвер зранку “Слуга народу” не мала застережень щодо законопроєкту №1009, однак під вечір їх переконали депутати фракції “Європейська солідарність” не голосувати за документ.

“Вам у вуха влили порошенки-геращенки дурню. Ви довіряєте чужим фракціям більше, як своїй”, – переказують слова Разумкова депутати.

За даними “УП”, невдале голосування щодо проєкту №1009 стало виявом невдоволення багатьма депутатами фракції “Слуга народу”. Ці емоції виплеснулися на зустрічі нардепів “СН” із президентом Володимиром Зеленським та головою ОП Андрієм Богданом.

“Існує досить серйозний ризик бунту. Все більше людей говорить: “якого фіга я маю голосувати за президентський законопроєкт, якщо він погано написаний? Давайте його обговоримо, допишемо і нормально приймемо”, – розповів один із депутатів партії Зеленського.

При цьому керівник офісу Андрій Богдан був розлючений. За словами джерел “УП”, ситуацію заспокоював особисто президент.

“Андрій кричав: “Нафіг їх всіх розпустити! Що це за розводняк!?”

А от Володі треба віддати належне, він втихомирив Андрія і спокійно почав розбиратися. Вова запитував у Разумкова, чому депутати не голосували, в чому проблеми і так далі”, – розповіло високопоставлене джерело на умовах анонімності.

Конфлікт закінчився у п’ятницю зранку, коли Разумков застеріг депутатів “більше його не підставляти та наперед попереджати, які закони їх турбують, аби не ганьбитися”.

Водночас “УП” пише, що Банкова вимагає від монобільшості приймати подані в парламент законопроєкти, не читаючи їх, і працювати в “турборежимі”. Тоді як деякі нардепи “СН” протестують проти поводження з ними як зі “стадом баранів” (що було озвучено на зустрічі з керівництвом”).

“За останні тижні члени “Слуги народу” почали досить швидко “дорослішати” та уважно перечитувати закони, які їм пропонують виносити у зал”, – пише “УП”.

Читайте також:
“214 зомбі”. Нова Рада вперше провалила владний законопроєкт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.