“214 зомбі”. Нова Рада вперше провалила владний законопроєкт

 

Верховна Рада з монобільшістю вперше не дала достатню кількість голосів за законопроєкт, підготовлений партією влади президента Зеленського.

Як інформує “Новинарня“, на вечірньому голосуванні в четвер, 12 вересня, при поіменному голосуванні за проєкт закону “Про внесення змін до Закону України “Про правонаступництво України” щодо скасування дії актів СРСР та УРСР на території України” (№1075) за основу зелені кнопки натиснули лише 214 депутатів.

При цьому, як відомо, фракція “Слуга народу” одноосібно має 251 голос.

Головуючий, перший віцеспікер Руслан Стефанчук, визнав, що законопроєкт відхилено.

Проєкт закону №1075 був ініційований нардепами “СН” – Підласою, Шуляк, Безгіним, Гуріним, Дубновим та ін.
У ніч із 29-го на 30 серпня – в перший день роботи ВР ІХ скликання – цей законопроєкт був серед тих, за які монобільшість голосувала, аби прискорити їх розгляд комітетом і скорочення терміну внесення альтернативних законопроєктів. Профільний Комітет ФР з питань правової політики схвалив його.

Зрештою, 12 вересня проєкт закону, який із 1 грудня 2020 року скасував би більшість діючих нормативних актів, уперше ухвалених до проголошення Незалежності, підтримали тільки 210 нардепів “СН” (із 251).

Ще 4 голоси “за” дали позафракційні (Стефанчук, Іванчук, Лунченко, Требушкін).

Проти голосували 2 депутати “Слуги”, утрималися – 8, не голосували – 18, відсутні – 13.

Очевидно, що нардепи “СН” відмовилися підтримувати законопроєкт з різних міркувань. Так, наприклад, “утримався” прибічник СРСР Максим Бужанський, “відсутній” – Олександр Дубінський. Проти – журналістка Ольга Василеська-Смаглюк тощо.

Користувачі в соцмережах називають це невдале голосування “першою тріщиною в котку “Слуги народу”.

При цьому експерти визнають, що законопроєкт про скасування всіх діючих законів часів УРСР спричинив би правовий хаос.

“Це абсолютно ідіотський законопроєкт. Який викликав би з 1 січня правовий хаос і безправ’я. Дуже добре, що його завалили”, – зазначив громадський активіст Тарас Шамайда, який доклався до розробки багатьох прогресивних проєктів законів у ВР VIII скликання.

“Але, блін, 214 зомбі натиснули кнопки “за”!” – додав він.

Як зазначалося в пояснювальній записці законопроєкту №10175, він пропонував скасувати дію на території України законодавства СРСР та УРСР, крім тих актів, що пов’язані зі здобуттям Україною незалежності та іншими важливими питаннями (адміністративно-територіальний устрій, державний кордон України, міжнародні зобов’язання), а також організаційно-розпорядчих та індивідуальних актів.
Планувалося також запровадити тимчасову дію окремих актів радянського періоду (до 30 вересня 2020 р.) Житлового кодексу УРСР та Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до прийняття законів, що регулюють відповідні відносини, окремих законів, прийнятих за часів УРСР, зокрема: “Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві”, “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про захист прав споживачів”, “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”, “Про свободу совісті та релігійні організації”, “Про зовнішньоекономічну діяльність”, “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про індексацію грошових доходів населення”.

Читайте також:
“Прояв диктатури”. У Раді протестують проти наміру “більшовиків” відсторонити Геращенко від засідань

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна