“Прояв диктатури”. У Раді протестують проти наміру “більшовиків” відсторонити Геращенко від засідань

 

Комітет Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту пропонує ВР позбавити співголову фракції “Європейська солідарність” Ірину Геращенко можливості брати участь у п’яти пленарних засіданнях за, нібито, образу депутатів фракції “Слуга народу”.

Як повідомляє “Новинарня“, відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні в четвер, 12 вересня.

Таке рішення прийняла більшість (шестеро проти п’ятьох) членів комітету – представники фракції монобільшості “Слуга народу”. Геращенко карають за порівняння нової влади із “зеленими чоловічками”, які захоплюють парламент.

Раніше голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія звернувся із заявою до комітету, у якій попросив відреагувати на неетичні висловлювання Ірини Геращенко в Раді.

“Враховуючи звернення депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” щодо вжиття заходів із попередження подальших порушень норм депутатської етики народним депутатом України Іриною Володимирівною Геращенко, відповідно до частини 5 статті 51 закону “Про Регламент Верховної Ради України”, пропонується рекомендувати Верховній Раді розглянути питання… та прийняти рішення про позбавлення народного депутата Геращенко права брати участь у п’яти пленарних засіданнях парламенту та донести таке рішення до відома виборців через газету “Голос України”, – зазначив голова регламентного комітету Сергій Кальченко.

Остаточне рішення ухвалюватиме вся Верховна Рада під час пленарного засідання, на яке буде винесено розгляд цього питання.

Сама Ірина Геращенко участі в засіданні комітету не брала. Але вона зробила кілька заяв для преси і в соцмережі.

“Схоже, історія зі мною – перший прецедент недемократичних рішень ВР”, – сказала депутатка, яка є співголовою фракції “ЄС”.

“Можна мати картку для голосування і мандат, але так і не стати депутатом. А можна й без картки для голосування мати сміливість, позицію і голос. Я захищаю право всіх народних депутатів на позицію, на свободу висловлювання і думки”, – заявила вона.

У дописі в ФБ колишня перша заступниця голови парламенту заявила: “Жодних образливих висловлювань на адресу іншого народного депутата або депутатської фракції з мого боку 10.09.2019 року мною виголошено не було, про що свідчить і стенограма відповідного пленарного засідання. Під час своїх виступів на сесійному засіданні 10.09. 2019 року я не вживала і не називала жодних прізвищ чи назв політичних фракцій, партій та груп. Всі мої заяви, фрази, речення, співставлення, аналогії, метафори, порівняння були моєю політичною оцінкою обговорюваних законопроєктів. Їхнє трактування – це вже предмет власних міркувань і допущень пана Арахамії і не може розглядатися як привід для початку розгляду питання на вищезгаданому комітеті”.

У листі до Кальченка вона обґрунтувала висновок про незаконність рішення регламентного комітету:

“Відповідно до статті 15 Конституції України, суспільне життя в Україні ґрунтується на засадах політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності. Жодна ідеологія не може визнаватися державою як обов’язкова. Цензура заборонена. Держава гарантує свободу політичної діяльності, не забороненої Конституцією і законами України…
Відповідно до статті 34 Основного Закону України, кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань…
Водночас, відповідно до частини другої статті 80 Конституції України, народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп”, – зазначає в листі Ірина Геращенко.

“Зауважу, також що свобода критики діючих політиків з боку їх опонентів неодноразово була предметом розгляду в Європейському суді з прав людини, який наголошував, що

межі такої критики є досить широкими, а суб’єкти критики не повинні зазнавати утисків і переслідувань”,

– нагадала вона.

Фракція “Європейська солідарність”, ставши на захист своєї співголови, закликала всі фракції не допустити позбавлення Ірини Геращенко права відвідувати засідання, “адже це означатиме диктатуру в парламенті”.

“Це безпрецендентне рішення. Хочу наголосити, що ми в демократичній країні. За таке рішення проголосували представники лише однієї фракції – “Слуга народу”. Представники інших фракцій проголосували проти. У словах Геращенко не згадувалася жодна фракція, жоден народний депутат. Вона, як і всі ми, протестувала проти згортання демократії в нашій країні, проти встановлення диктатури та тоталітаризму, які справді дорівнюють фактам нищення України, які справді чинять всякі “зєльониє чєлавєчкі”. Жодної образи тут, очевидно, не було. Це рішення суперечить Конституції України, бо, скасовуючи депутатську недоторканість, ми дозволили депутату з цієї трибуни спокійно і вірно. це рішення обмежує право наших виборців та нашої фракції… Ми вважаємо це рішення неконституційним, недемократичним та принизливим”, – заявив депутат Микола Княжицький, вийшовши на трибуну з іншими депутатами від фракції “Європейська солідарність”.

У соцмережі тим часом поширюється флешмоб на підтримку Геращенко.

“Зелені чоловічки, ви не перебаните всіх! Вам не в парламенті працювати, а в лісі”, – написав учасник бойових дій, колишній гранатометник 95-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ Олександр Погребиський, проілюструвавши допис світлиною із заклеєним зеленим скотчем ротом.

Як інформувала “Новинарня“, 10 вересня депутатка від “ЄС” Ірина Геращенко під час свого виступу сказала, що “зелені чоловічки захоплюють український парламент”.
Після цього Геращенко вимкнули мікрофон, а спікер Дмитро Разумков заявив про неприпустимість подібних порівнянь. Нардепи від “ЄС” заблокували трибуну, а сама пані Ірина попросила Разумкова “заспокоїти свій югенд”.

Читайте також:
“Слуги” вкрали законопроєкти минулої ВР, щоб видати ці перемоги за свої, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна