В зоні ООС уперше ввели спецрежим “жовтий”: які обмеження для цивільних

 

У районі проведення операції Об’єднаних сил введено режим “жовтий”, який передбачає спеціальні повноваження для військовослужбовців та правоохоронців і водночас обмеження для цивільного населення.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 30 жовтня, інформує пресслужба штабу ООС.

28 жовтня 2019 року в районі проведення операції Об’єднаних сил наказом командувача Об’єднаних сил введено режим “жовтий”. Перебування та переміщення осіб здійснюється за наявності документів, що посвідчують особу, при цьому здійснюється огляд особистих речей, що при них знаходяться, та транспортних засобів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що військовослужбовці, працівники правоохоронних органів мають на період дії режиму “жовтий” спеціальні повноваження:

  • застосовувати у разі крайньої необхідності зброю і спеціальні засоби до осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення чи інші дії, що перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до проведення операції Об’єднаних сил;
  • перевіряти у громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів – затримувати їх для встановлення особи;
  • здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що при них знаходяться, транспортних засобів та речей, які ними перевозяться;
  • входити в житлові та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій;
  • використовувати із службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать громадянам (за їхньою згодою).

Також за певних умов військовим дозволяється:

  • тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах, не допускати транспортні засоби, громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти, виводити громадян з цих ділянок, відбуксировувати транспортні засоби;
  • використовувати із службовою метою транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать підприємствам, установам та організаціям, крім транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав та міжнародних організацій.

У пресслужбі також повідомили про обмеження для осіб, не залучених до Об’єднаних сил.

Зокрема, встановлені такі обмеження для цивільних:

  • в’їзд (виїзд) до району проведення операції;
  • отримання дозвільних документів, необхідних для в’їзду (перебування) до району проведення операції;
  • допущення представників органів державної влади;
  • зберігання, використання та переміщення зареєстрованої вогнепальної зброї (нарізної воєнних зразків, несучасної стрілецької, спортивної, навчальної, мисливської нарізної і гладкоствольної), бойових припасів до неї, холодної зброї (арбалети, мисливські ножі тощо), нагородної, пневматичної та травматичної зброї, пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії та патрони до неї;
  • здійснення польотів безпілотних, легкомоторних літальних апаратів та проведення відео-, кіно- та фотозйомок;
  • використання в транспортних засобах будь-яких радіостанцій;
  • проведення туристичних екскурсій і походів, рибальства та полювання;
  • відвідування лісових масивів, окремих районів місцевості;
  • перелік безпечних автомобільних та залізничних напрямків; обмеження руху транспортних засобів об’їзними шляхами;
  • виконання заходів із забезпечення публічної безпеки і порядку на вулицях.

У разі виникнення питань в штабі ООС рекомендують звертатися до Call-центру Об’єднаних сил: (097) 988-90-40, (095) 127-58-52, (044) 454-44-99.

Журналіст Юрій Бутусов акцентує, що це вперше в історії російсько-української війни командування ООС ввело обмеження на відвідування Донбасу громадянами України. На думку Бутусова, це пов’язано з прибуттям добровольців у зони розведення військ.

“Будь-яке пересування громадян України, навіть з законною зброєю і на законних транспортних засобах поза контролем ООС заборонено. Однак як обмеження в пересуванні узгоджуються з Конституцією України, яка зобов’язує громадян захищати Батьківщину? Чи заборонено тепер добровільно захищати країну на фронті?.. Якщо будуть гальмувати всіх, якщо будуть видворяти тих, хто діє законно і захищає Україну не тільки в зонах розведення, але і на інших ділянках фронту, то можуть виникнути конфлікти”, – написав журналіст у соцмережі.

Як інформувала “Новинарня”, повторне рішення про розведення сил поблизу Петрівського та Золотого ухвалили 1 вересня на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Розведення в Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

На ТКГ в Мінську датою розведення військ у районі Золотого й Петрівського назвали 7 жовтня (день народження президента РФ Володимира Путіна).

За даними української сторони СЦКК, збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4. Такі обстріли відбувалися зокрема 4-6 жовтня.

Нова влада України вважає, що розведення військ у Станиці Луганській було першим етапом, другий – розведення в Золотому і Петрівському, а надалі планується розведення військ і припинення обстрілів по всій довжині лінії розмежування. 

6 жовтня Нацполіція України оголосила, що посилює присутність у смт Золоте 19 своїми патрульними і що після відведення ЗСУ без їхнього захисту залишаться 122 будинки.

Того ж дня лідер партії “Національний корпус”, колишній нардеп, перший командир полку “Азов” Андрій Білецький разом з іншими ветеранами АТО/ООС прибув у Золоте та заявив про готовність захищати селище у випадку відводу військ, оскільки влада хоче залишити місцевих мешканців “без прикриття, на поталу так званим “Л/ДНР”.

7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Золотому й Петрівському відкладається через недотримання 7-денного “режиму тиші”.

Згодом президент Зеленський пояснив, що для розведення військ обстрілів не повинно бути принаймні сім днів на обох ділянках – і в Золотому, і в Петрівському.
Надалі такі умови не були дотримані, хоча відомо, що підготовка ОС до відведення триває.

9 жовтня в районі Золотого відбулися сутички поліції з ветеранами, які прямували в цей район, щоб влаштувати блокпости проти відведення військ.

26 жовтня президент Володимир Зеленський на “блокпосту” у Золотому-4 зустрівся  з ветеранами, які протистоять імовірному відведенню українських військ на цій ділянці та мають із собою зареєстровану зброю.
Ветерани назвали поведінку Зеленського на блокпосту “хамською”.
Після цього штаб ОС заявив, що “надає належну правову оцінку” ветеранам у Золотому, які говорили із Зеленським зі зброєю.

Офіс президента поширив у ФБ і на ТБ пропагандистський фільм “За крок до миру” за підсумками поїздки Володимира Зеленського в Золоте, зустрічей із військовими, місцевими жителями та протестувальниками.

28 жовтня в поліції заявили, що учасники акції “Ні капітуляції” в супроводі правоохоронців вивезли із Золотого-4 свою зброю.

Розведення військ почалося о 12:00 29 жовтня.

У штабі ООС початок відведення військ пояснили тим, що протягом семи днів обстрілів не було у межах ділянки розведення.
Водночас раніше штаб ООС повідомляв про обстріли в межах ділянок розведення як у районі Золотого-4 (26 жовтня та 28 жовтня), так і біля Богданівки з боку Петрівського (24 жовтня).

Після хвилі критики пресцентр штабу ООС пояснив проблеми з верифікацією обстрілів.

Читайте також:
“Приниження нашої армії”: ОБСЄ при розведенні переписує номери автоматів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна