У Раді впіймали першого кнопкодава, – Чесно

 

У Верховній Раді ІХ скликання зафіксували перший випадок кнопкодавства під час голосування за президентський законопроєкт про імпічмент.

Як повідомляє “Новинарня“, це сталося під час засідання у вівторок, 10 вересня, передає  громадський рух “Чесно”.

Правопорушником виявився позафракційний нардеп, мажоритарник-самовисуванець з Донеччини Олександр Ковальов. На відео видно, що Ковальов тиснув кнопку замість іншого позафракційного мажоритарника з Донецької області – Максима Єфімова. У результатах голосування навпроти прізвища Єфімова зазначено, що він голосував “за”.

Спочатку Ковальов спростовував факт кнопкодавства, але після перегляду відео, визнав, що порушив Конституцію.

“(Ставлюся до кнопкодавства – ред.) дуже негативно… Там видно, що я кнопку натиснув? Погано, дуже жахливо… Якщо взяти систему зважування гріхів, що порушено за якісь періоди, то нехай це буде найменший гріх, тому що вже порушено більше… Якщо вже боротися за Конституцію, то давайте з більшого боротися, а кнопка…”, – сказав Ковальов.

Водночас, Єфімов на запитання активістів, чому Ковальов кнопкодавив за нього, почав віджартовуватись.

“Магія була в тому, що я заліз під ручку і натискав на кнопку… Я був під столом і натискав на кнопку. Відчепіться від мене, будь ласка”.

Як інформувала “Новинарня, Олександра Ковальова до ВРУ обрали в окрузі №51 на Донеччині. Більша частина округу розташована на окупованій території, тож вибори там відбулися тільки на двох дільницях у прифронтовому селищі Зайцеве Бахмутського району. 51-річний Ковальов переміг, отримавши лише 220 голосів (33%), що є найменшою кількістю голосів, відданих за мажоритарника-переможця в історії українських виборів.

У Зайцевому Ковальов удавався до явного “гречкосійства”, скориставшись зі скрутного становища мешканців прифронтового селища. Наприклад, кандидат забезпечив п’ятиповерхівку насосною станцією водопостачання, роздавав виборцям продуктові набори та влаштовував для них застілля. Місцевим дітям Ковальов подарував спортивний інвентар і так само пригощав їх наїдками. Під час кампанії кандидат жорстко критикував українську владу, звинувачуючи її в обстрілах мирного населення Донбасу.

Широкому загалу його ім’я стало відоме у 2016 році, коли Генпрокуратура оголосила Ковальову підозру за епізодом розслідування злочинів проти Майдану.

Ковальова підозрювали в тому, що він допоміг сумнозвісній “чорній роті” “Беркуту”, яка розстрілювала мирних протестувальників на Інститутській 20 лютого 2014-го, втекти з Києва і знищити зброю (згодом її знайшли в озері).

Читайте також:
“Народу подобається, коли слуги не сплять”. Перша сесія ВР закрилася після дивного голосування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна