“Народу подобається, коли слуги не сплять”. Перша сесія ВР закрилася після дивного голосування

 

Перше засідання парламенту ІХ скликання розтягнулося до другої години ночі 30 серпня. Разом із ним керівництво “Слуги народу” закрило й першу сесію нової ВР.

Як передає “Новинарня“, після півночі спікер Дмитро Разумков повідомив, що до Верховної Ради надійшов лист від президента  Володимира Зеленського від 29 серпня 2019 року з переліком законопроектів, визначених як невідкладні для позачергового розгляду Верховною Радою.

По кожному із законопроектів народні депутати прийняли рішення про скорочення строків розгляду та доручили комітетам, до предметів відання яких відносяться дані законодавчі акти, терміново підготувати їх до розгляду, інформує пресслужба ВР.

Відтак відбувалося тривале голосування за кожен із кількох сотень пунктів у переліку.

Голосували здебільшого тільки нардепи із монобільшості (“Слуги народу”), й іноді запас голосів для ухвалення рішення був досить невеликим.

Фракція партій “Європейська солідарність” і “Голос” у цей час виходила із сесійної зали.

Опозиція вказувала на те, що доручення спікера комітетам щодо розгляду проєктів законів насправді не потребує голосування парламенту.

“Другу годину поспіль нові обличчя голосують… доручення голови ВР дати комітетам доручення розглянути законопроєкти як невідкладні. Хоч це не треба голосувати. Або ж треба проголосувати за внесення цих законопроєктів у порядок денний і дати право і час на внесення альтернативних”, – написала в соцмережі колишній перший віцеспікер Ірина Геращенко (тепер – рядова депутатка від “Європейської солідарності”).

Вона вказала на те, що текстів законопроєктів на сайті парламенту немає – є лише назви, які озвучують з голосу голова ВР Дмитро Разумков і його перший заступник Руслан Стефанчук.

“Бурхлива діяльність заради бурхливої діяльності”, – прокоментувала вона.

“Я спочатку щиро подумала, що народ просто ще не в’їхав у регламент, що то проблеми росту. Ми намагалися донести до “слуг”, що не варто в перший день перетворюватися на кнопкодавів і тиснути-тиснути-тиснути на зелене. Але “слуги” щиросердно зізналися, що це і є служіння народу, народу подобається, коли “слуги” вночі не сплять, в тиснуть кнопки. Отакий він, перший день нового парламенту”, – констатувала Геращенко.

Надалі голова Верховної Ради оголосив про продовження розгляду питань порядку денного.

Верховна Рада прийняла також постанову “Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання” (№1087).

Проєктом передбачено, що друга сесія нової ВР має розпочатися вже у вівторок, 3 вересня. Документ підтримали 278 народних депутатів.

Таким чином  – через проведення першої сесії за один день – Рада зможе скоротити час на прийняття рішення про скасування депутатської недоторканності.

Також затвердили постанову “Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання” (№1006).

Відтак спікер Разумков закрив першу сесію. Гімн України пролунав у запису.

Читайте також:
Перший виступ депутата Порошенка – полеміка з Шуфричем і Бужанським

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна