Нідерланди просять РФ віддати Цемаха

 

Генеральний прокурор Нідерландів просить Росію передати слідству у справі МН17 підозрюваного Володимира Цемаха.

Про це в суботу, 7 вересня, повідомляє нідерландський телеканал NOS з посиланням на лист рідним і близьким загиблих у трагедії, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Нині генеральний прокурор попросив Росію видати підозрюваного (Цемаха) в справі MH17, написав родичам жертв авіакатастрофи міністр юстиції”, – передає NOS.

У матеріалі також підтверджено, що слідчі прокуратури Нідерландів вже допитали підозрюваного MH17 Цемаха в Україні, перш ніж він поїхав в Москву в рамках обміну ув’язненими з Росією.

Раніше 7 вересня в листі до парламенту міністр закордонних справ Стеф Блок констатував, що обмін ув’язненими між Україною і РФ був відкладений на прохання Нідерландів для того, щоб дати можливість слідству знову опитати Цемаха.
Нідерланди заперечували проти передачі Цемаха Росії. “Уряд глибоко шкодує про те, що Цемах під тиском Російської Федерації став частиною цього обміну, що означає, що він сьогодні знаходиться в Росії”, – написав Блок.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і Росією у форматі “35 на 35”.
В Україну повернулися 24 військовополонені моряки, а також 11 цивільних осіб – Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Євген Панов, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Володимир Балух, Артур Панов, Едем Бекіров.
На вимогу Кремля Київ у числі 35-ти віддав низку громадян України.

Читайте також:
Трамп про обмін ув’язненими з РФ: Можливо, перший величезний крок до миру

Як інформувала “Новинарня“, апеляційний суд міста Києва у четвер, 5 вересня, звільнив з-під арешту колишнього “начальника ППО” Слов’янської бригади армії самопроголошеної “Донецької народної республіки” Володимира Цемаха – важливого свідка у справі катастрофи літака Malaysia Airlines рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року.

У червні-липні 2019 року Служба безпеки України захопила на Донбасі російського бойовика – колишнього начальника протиповітряної оборони так званої слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха. Відставника вивезли з окупованої території (із міста Сніжне) 27-28 червня через лінію розмежування в результаті спецоперації, у непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера. Офіційно Цемах був затриманий уже на підконтрольній Україні території.

У Києві Цемах був арештований на два місяці. 30 липня Апеляційний суд відмовився відпускати його з-під варти.  3 вересня арешт був продовжений.

“ДНР” включила в список на обмін свого колишнього “командира ППО”.

За даними журналістів, Росія затягувала обмін полоненими і провокувала інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Водночас голова Міжнародної слідчої групи і головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке закликав українську владу не допустити передачі бойовика “ДНР” Володимира Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб. Адже цього громадянина України в голландській прокуратурі вважаютьпідозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17, він може володіти важливою інформацією та надати свідчення проти Росії.

5 вересня на Майдані кілька сотень активістів протестували, вимагаючи не видавати Росії Цемаха.

Тоді ж стало відомо, що під час операції із захоплення Цемаха загинув розвідник ЗСУ Олександр Колодяжний.

У день обміну полоненими “35 на 35” – 7 вересня – президент Володимир Зеленський і глава СБУ Іван Баканов заявили, що Цемаха було допитано, і якби його не відпустили до РФ, обмін зірвався б.

Читайте також:
Справа Цемаха: як українські спецслужби привезли через лінію фронту важливого бойовика “ДНР” і що він знає

МЗС Нідерландів лаконічно відреагувало на звільнення Цемаха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна