“Червона лінія”: на Майдані Незалежності протестують проти звільнення Цемаха

 

У Києві на Майдані Незалежності проходить акція проти звільнення фігуранта справи про збиття Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур) Володимира Цемаха.

Як повідомляє “Новинарня“, про це увечері в четвер, 5 вересня, інформує “Громадське радіо”.

ЗМІ зазначає, що в акції бере участь близько 150 людей.

Один з організаторів Гліб Бабіч на початку заходу сказав, що акція організована громадськістю, до мікрофона запрошують всіх охочих з натовпу.

“Влада йде на такі кроки, які мають всі ознаки зради всіх людей, які потерпають саме за Україну. Ми, багато хто з нас воював, і на відміну від них знаємо, що таке полон і що відбувається з людьми там. але спитайте їх, чи потрібне їм звільнення у таку ціну. Уявіть собі, що є позиція, яку атакує ворог. Атаку відбили, але певна кількість людей загинула, а певна — потрапила у полон. І ворог каже: “Це ж ваші хлопці, звільніть їх у будь-яку ціну. Залиште позицію, за яку померли ваші друзі і потрапили у полон ці хлопці”. Щось таке зараз і відбувається”, — сказав Бабіч.

Виступають учасники АТО та переселенці з Донбасу. Люди тримають в руках плакати з малюнком — перерізана червона стрічка. Це, за їхніми словами, символізує червону лінію, яку не можна переступати, адже Цемаха підозрюють у важких злочинах.

Сьогодні також представники “Національного корпусу” пікетували Апеляційний суд міста Києва, протестуючи проти звільнення з-під варти бойовика Володимира Цемаха.

Як інформувала “Новинарня“, апеляційний суд міста Києва у четвер, 5 вересня, звільнив з-під арешту колишнього “начальника ППО” Слов’янської бригади армії самопроголошеної “Донецької народної республіки” Володимира Цемаха – важливого свідка у справі катастрофи літака Malaysia Airlines рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року.

У червні-липні 2019 року Служба безпеки України захопила на Донбасі російського бойовика – колишнього начальника протиповітряної оборони так званої слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха. Відставника вивезли з окупованої території (із міста Сніжне) 27-28 червня через лінію розмежування в результаті спецоперації, у непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера. Офіційно Цемах був затриманий уже на підконтрольній Україні території.

У Києві Цемах був арештований на два місяці. 30 липня Апеляційний суд відмовився відпускати його з-під варти.  3 вересня арешт був продовжений.

“ДНР” включила в список на обмін свого колишнього “командира ППО”.

За даними журналістів, Росія затягує обмін полоненими, і провокує інформаційну хвилю, щоби підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Водночас голова Міжнародної слідчої групи і головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке закликав українську владу не допустити передачі бойовика “ДНР” Володимира Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб. Адже цього громадянина України в голландській прокуратурі вважаютьпідозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17, він може володіти важливою інформацією та надати свідчення проти Росії.

Читайте також:
Справа Цемаха: як українські спецслужби привезли через лінію фронту важливого бойовика “ДНР” і що він знає

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна