МЗС Нідерландів лаконічно відреагувало на звільнення Цемаха

 

За словами глави МЗС Нідерландів, новини щодо звільнення фігуранта справи про збиття рейсу MH17 Володимира Цемаха викликають “багато питань”.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 5 вересня, сказав глава МЗС Нідерландів Стеф Блок, передає Nieuws.

За його словами, Нідерланди постійно перебувають у контакті з Україною в контексті справи Цемаха, однак якісь подробиці він називати відмовився.

“Повідомлення з Києва викликають багато питань”, — сказав Блок.

Міністр відмовився відповісти, чи повідомила українська влада Нідерландам про плани звільнити Цемаха.

Як відомо, київський апеляційний суд у четвер, 5 вересня, звільнив з-під арешту колишнього “начальника ППО” Слов’янської бригади армії самопроголошеної “Донецької народної республіки” Володимира Цемаха – важливого свідка у справі катастрофи літака Malaysia Airlines рейсу МН17 на Донбасі в липні 2014 року.

У міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи MH17, заявили, що колишній бойовик угруповання “ДНР”Володимир Цемах є “цікавою для слідства людиною” та вони хотіли би з ним поспілкуватися. Водночас, на запитання журналістів там відмовилися відповідати, чи спілкувалися з Цемахом після його вивезення з окупованого Сніжного.

Як повідомляла “Новинарня“, у червні-липні 2019 року Служба безпеки України захопила на Донбасі російського бойовика – колишнього начальника протиповітряної оборони так званої слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха. Відставника вивезли з окупованої території (із міста Сніжне) 27-28 червня через лінію розмежування в результаті спецоперації, у непритомному стані – його нібито оглушили ударом по голові, накачали психотропними речовинами і вивезли з ОРДО через КПВВ “Мар’їнка” за підробленими документами під виглядом паралізованого пенсіонера. Офіційно Цемах був затриманий уже на підконтрольній Україні території.

У Києві Цемах був арештований на два місяці. 30 липня Апеляційний суд відмовився відпускати його з-під варти.  3 вересня арешт був продовжений.

“ДНР” включила в список на обмін свого колишнього “командира ППО”.

За даними журналістів, Росія затягує обмін полоненими, і провокує інформаційну хвилю, щоби підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну.

Водночас голова Міжнародної слідчої групи і головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке закликав українську владу не допустити передачі бойовика “ДНР” Володимира Цемаха Росії у рамках взаємного звільнення двома країнами утримуваних осіб. Адже цього громадянина України в голландській прокуратурі вважаютьпідозрюваним у справі про знищення “Боїнга” рейсу MH17, він може володіти важливою інформацією та надати свідчення проти Росії.

Читайте також:
Справа Цемаха: як українські спецслужби привезли через лінію фронту важливого бойовика “ДНР” і що він знає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна