“Проти цензури”: Окружний адмінсуд скасував штраф “Інтеру” за “вулиці імен фашистських злочинців”

 

Окружний адміністративний суд Києва скасував штраф у розмірі 4 мільйони гривень для телеканалу “Інтер” за слова ведучих під час концерту з нагоди 9 травня 2018 року.

Ідеться про скандал навколо слів ведучого “Інтера”, коли Андрій Доманський зокрема заявив: “Мы не позволим называть улицы именами фашистских преступников“.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала “Інтер”, визнавши заяви ведучих розпалюванням ворожнечі та закликом до розпалювання агресивної війни або її пропаганди.

Водночас суд дійшов висновку, що в заявах ведучих є “ознаки оціночних суджень”, проте вони не є розпалюванням ворожнечі та закликом до розв’язування війни або її пропагандою, передає “Громадське“.

“Ознака до заклику та розпалювання ворожнечі не означає факт здійснення такого заклику, оскільки не містять безпосередньо звертання до аудиторії із пропозицією до розв’язування агресивної війни”, – йдеться в рішенні суду.

Також ОАСК вважає, що у промовах ведучих немає “пропаганди держави-агресора, дискредитації людей, що боролися проти нацистської та радянської окупації та за незалежність України”.

Водночас Окружний адмінсуд зробив висновок, що Нацрада створює “умови для поширення цензури та привласнення інформації стосовно висвітлення історичних подій в Україні”.

Таким чином, ОАС скасував штраф для телеканалу “Інтер” та зобов’язав Нацраду відшкодувати судовий збір у понад 1,5 тисячі гривень за розгляд цього позову. Регулятор має можливість подати апеляцію на це рішення суду.

Нагадаємо, 25 червня Окружний адмінсуд Києва скасував найменування проспектів Бандери і Шухевича.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні 9 травня 2018 року телеканал “Інтер” оприлюднив в інтернеті уривок запису концерту до Дня перемоги, який викликав критику користувачів інтернету через слова ведучих про перейменування вулиць в Україні “іменами фашистських злочинців”.
Активісти “Нацкорпусу” влаштували акцію протесту біля будівлі каналу “Інтер” на вулиці Щусєва в Києві, вимагаючи вилучити проросійські заяви із запису концерту. Однак телеканал показав весь скандальний концерт.
Тоді ж у будівлю каналу на вулиці Бульварно-Кудрявській кинули “коктейль Молотова”. Активісти пікетували маєток одного із власників каналу, нардепа Сергія Льовочкіна.
“Інтер” похизувався рекордною аудиторією скандального концерту 9 травня, однак перебільшив показники.

Читайте також:
Нацрада продовжила ліцензію каналу “Інтер” на 7 років, незважаючи на “фашистських злочинців”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна