Президентка ПАРЄ заявляє, що Україна зобов’язана пустити їхніх спостерігачів на вибори

 

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі Паск’є висловила жаль з приводу рішення Верховної Ради України відкликати запрошення ПАРЄ на спостереження за достроковими парламентськими виборами 21 липня та заявила, що це є “зобов’язання України”.

Про це йдеться в заяві Паск’є, поширеній 3 липня, передає “Європейська правда”.

Відповідаючи на лист голови Верховної Ради Андрія Парубія, Паск’є зазначила, що Асамблея має тривалу практику, яка сягає 1994 року, співпраці з Україною щодо спостереження за виборами, і це дозволило “істотно поліпшити” законодавчу базу країни та виборчої практики.

“Я повинна підкреслити, що Україна як член Ради Європи перебуває під процедурою моніторингу Асамблеї та має зобов’язання запропонувати Асамблеї спостерігати за президентськими й парламентськими виборами”, – заявила Паск’є.

Президент ПАРЄ готова обговорити, як поліпшити відносини між Асамблеєю, українським парламентом та його делегацією в ПАРЄ.

Читайте також:
Лідер “Слуги народу” Разумков розкритикував демарш української делегації в ПАРЄ

Як інформувала “Новинарня“, в ніч на 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог. Президент ПАРЄ, швейцарка Ліліан Морі Паск’є протиснула це рішення з порушенням регламенту.

На знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

26 червня Асамблея ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень. Після дебатів депутати ПАРЄ переважною більшістю відхилили всі поправки, запропоновані представниками України, Грузії, Британії, Латвії й низки інших держав, та затвердили резолюцію в цілому.

Росіяни повернулися до роботи в ПАРЄ, серед них – депутати Держдуми РФ, незаконно обрані в окупованому Криму.

Представники семи держав – України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії – на знак протесту проти безумовного повернення російської делегації виголосили спільну заяву й тимчасово пішли з сесійної зали ПАРЄ. Згодом о цієї заяви приєдналася Швеція.

28 червня “Європейська правда” написала, що повернення Росії в ПАРЄ було частиною закулісної угоди, що передбачала також звільнення українських військовополонених моряків.
Посол України при РЄ Дмитро Кулеба підтвердив домовленості європейців із Росією.

2 липня голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкликав запрошення для ПАРЄ здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна