ПАРЄ в обмін на полонених моряків: посол при РЄ підтвердив домовленості європейців із Росією

 

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба підтвердив, що серед негласних умов, які Росія повинна була виконати для повернення до ПАРЄ, було звільнення українських військовополонених моряків, однак згодом європейці відступили від цієї вимоги.

Про це Кулеба розповів в інтерв’ю “5-му каналу”, що вийшло 30 червня.

За його словами, переговори щодо повернення Росії до ПАРЄ активізувалися на початку 2019 року. Для цього Кремль мав виконати три умови: повернути полонених моряків ВМС України, надати доступ комісару Ради Європи з прав людини до Криму та сплатити заборговані внески до бюджету РЄ.

Однак згодом Європа дала зрозуміти Росії, що можна повернутися і без виконання цих умов, сказав посол.

Тож російська нота щодо моряків з’явилася не через рішення ПАРЄ повернути російську делегацію, а тому, що сплив кінцевий термін, наданий Міжнародним трибуналом ООН на виконання його рішення.

“Просто так збіглося в часі, що в ніч з 24 на 25 червня якраз ухвалили цю резолюцію, а 25-го спливав термін. Тому я підтверджую, що тема моряків в ПАРЄ лунала. Але я переконаний, що Росія не збиралася виконувати ці три вимоги, бо вони розуміли, що коаліція на їхню користь вже зайшла в такий стан, коли поверне їх [у ПАРЄ] без жодних поступок”, – сказав Кулеба.

Читайте також:
Замість звільнення моряків ВМСУ Москва видала цинічну заяву. Київ реагує

Як інформувала “Новинарня“, Москва у встановлений термін – до 25 червня включно – не виконала рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права про звільнення 24 військовополонених моряків та трьох суден ВМС України. Натомість Міністерство закордонних справ РФ запропонувало МЗС України надати гарантії участі Києва в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства.
Київ вважає цю пропозицію неприйнятною, що було наголошено в жорсткому коментарі МЗС України, оприлюдненому 26 червня.

27 червня  президент Володимир Зеленський заявив, що “дізнається інформацію про наші міжнародні кроки з інтернету”, і назвав самовільний коментар МЗС України на ноту МЗС РФ таким, що “може поставити під загрозу повернення наших моряків”. Зеленський дав зрозуміти, що, на його думку, дії глави МЗС Павла Клімкіна зривають звільнення моряків російською стороною, і закликав міністра “особисто направити ноту батькам” військовополонених.

У відповідь Клімкін заявив, що президент Зеленський втрапив у “примітивну російську пастку”, адже метою РФ було отримати визнання Києвом російської юрисдикції щодо Криму і скоєння моряками ВМСУ кримінального злочину.

Тієї ж думки дотримується і спецпредставник США по Україні Курт Волкер.

Відомо, що Слідче управління ФСБ Росії проводить завершальний етап слідчих дій щодо військовополонених українських моряків – їм пред’являють обвинувачення в остаточній редакції, що передбачає 6 років ув’язнення.

У ніч на 25 червня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, в якій запросила Росію повернутися до роботи в ПАРЄ без обмежень права голосу без виконання будь-яких вимог.

На знак протесту проти рішення про знищення санкційного механізму проти РФ українська делегація вирішила призупинити роботу в ПАРЄ та вийшла із сесійної зали.

26 червня Асамблея ухвалила рішення про підтвердження повноважень делегації Росії без жодних обмежень. Після дебатів депутати ПАРЄ переважною більшістю відхилили всі поправки, запропоновані представниками України, Грузії, Британії, Латвії й низки інших держав, та затвердили резолюцію в цілому.

Представники семи держав – України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії – на знак протесту проти безумовного повернення російської делегації тимчасово пішли з сесійної зали ПАРЄ.

28 червня “Європейська правда” написала, що повернення Росії в ПАРЄ було частиною закулісної угоди зі звільнення моряків.

Президент РФ Володимир Путін спростовує таку домовленість з Європою.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна