Зеленський насварив Клімкіна за неузгоджену ноту до Росії. Міністр наполягає на своєму

 

Президент Володимир Зеленський звинуватив міністра закордонних справ Павла Клімкіна в тому, що МЗС не комунікує з ним у питаннях міжнародної політики, зокрема видало неузгоджену ноту з приводу невиконання Росією наказу Міжнародного трибуналу про звільнення українських моряків.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Зеленський заявив на брифінгу в четвер, 27 червня.

Президент розкритикував Верховну Раду за те, що вона досі не звільнила з посади глави МЗС Клімкіна, навіть після того, які Зеленський запропонував для затвердження кандидатуру Вадима Пристайка.

За його словами, це призвело до того, що він дізнається інформацію про міжнародні кроки “з інтернету”.

“Я як президент України дізнаюсь інформацію про наші міжнародні кроки з інтернету. А точніше сказати – з “Української правди”. Я зараз кажу про ноту, яку ми отримали від РФ стосовно повернення наших моряків від РФ та про ноту-відповідь”, – заявив Зеленський підвищеним тоном.

“Я в очі – я, президент України – в очі не бачив нашу відповідь на ноту РФ. Бо пан Клімкін не вважає за необхідне обговорювати такі питання з президентом України. А це питання безпеки країни, життя наших громадян. Це все є пріоритетом кожного президента – подобається він комусь чи ні”, – додав Зеленський.

За його словами, спеціалісти і дипломати говорять, що “такі дії можуть поставити під загрозу повернення наших моряків”, тому Зеленський вимагає у МЗС публічно пояснити свої дії.

“Я розумію, що таке міжнародне право, і як діє МЗС, і я розумію, що таке рішення міжнародного Трибуналу… Я готовий і хочу чіплятися будь за що, щоб повернути хлопців додому”, – сказав глава держави.

“Я хочу звернутись до президента РФ Путіна. У нас у всех есть дети. Верните детей родителям”, – резюмував Зеленський.

Також Зеленський закликав Клімкіна особисто направити “ноту” батькам військовополонених моряків.

У свою чергу міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляє, що його відомство мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на російську ноту.

“Звичайно, всі повноваження сформулювати таку ноту у нас як у Міністерства закордонних справ України були. Ця нота була в рамках нашого спілкування і нашої судової справи по міжнародному трибуналу”, – запевнив міністр у коментарі “Українській правді”.

За його словами, українська нота лише фіксує міжнародно-правову позицію України, не містить “ніяких політичних моментів” і принципово нових питань.

“Додаткового погодження в цьому контексті, оскільки МЗС уповноважена вести і цю справу, і щодо міжнародного трибуналу, і щодо інших судів, нам не потрібно. І це наша позиція”, – сказав Клімкін.

Він наполягає, що надсилання такої ноти є в компетенції Міністерства закордонних справ.

Читайте також:
Замість звільнення моряків ВМСУ Москва видала цинічну заяву. Київ реагує

Як інформувала “Новинарня“, Москва у встановлений термін – до 25 червня включно – не виконала рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права про звільнення 24 військовополонених моряків та трьох суден ВМС України. Натомість Міністерство закордонних справ РФ запропонувало МЗС України надати гарантії участі Києва в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства.
Київ вважає цю пропозицію неприйнятною, що було наголошено в жорсткому коментарі МЗС України, оприлюдненому 26 червня.

Росія відмовилася брати участь у слуханнях трибуналу в Гамбурзі.
Після ухвали прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не планує звільняти українських моряків, адже нібито трибунал не мав юрисдикції для вирішення конфлікту.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна