Президент ПАРЄ порушила регламент, щоб швидше повернути делегацію РФ

 

Засідання Парламентської асамблеї Ради Європи у понеділок, 24 червня, продовжено до 00:00 годин центральноєвропейським часом (01:00 за Києвом).

Про це заявила президентка ПАРЄ Ліліан Морі Паск’є, повідомляє “Європейська правда“.

Саме в цей день відбуваються дебати за резолюцією, яка може зняти санкційний тиск із делегації РФ. Всупереч правилам і традиціям ПАРЄ, ця резолюція має бути ухвалена вже у понеділок, щоб у разі позитивного рішення делегація РФ змогла одразу приїхати до Страсбурга.

Через високу кількість парламентаріїв, що мають намір виступити з цього питання, депутати ще вранці зверталися до Паск’є з проханням продовжити сесію.

З огляду на кількість прихильників повернення російської делегації в ПАРЄ, є дуже великий шанс, що резолюцію буде ухвалено. Проте українська делегація все одно намагається цьому протидіяти. Зокрема, нею було внесено понад 200 правок до проєкту резолюції – як суттєвих, так і менш важливих, але покликаних затягнути час розгляду резолюції.

“Незважаючи на складність ситуації, ми маємо декілька варіантів протидії російському реваншу. Зараз ми подали близько 200 правок. Будемо боротись за кожну. Якщо пройде хоч одна з тих, які змінюють певні пункти регламенту, то зможемо знівелювати всю резолюцію”, – написав у “Фейсбуці” член делегації України, народний депутат Леонід Ємець.

“Зараз відбувається засідання регламентного комітету ПАРЄ. Чітко видно як делегації поділились на тих хто за повернення Росії і тих, хто проти.
За Росію: Франція, Німеччина, Італія, Ісландія, Сан Маріно, Туреччина, Нідерланди, Швейцарія,Норвегія, Монако.
Проти Росії: Україна, Британія, Польша, Грузія, Литва”, – перелічив Ємець.

Він зауважив, що “це далеко не вся Асамблея, але просто неозброєним оком видно, як змінилася ситуація після рішення Комітету міністрів Ради Європи”. За словами Ємця, ті з делегатів, які раніше акуратно виступали проти Росії в ПАРЄ, тепер вимушені підтримувати рішення власних урядів.

“Рада Європи сама знищує власну сутність, ті принципи і цінності заради яких ця міжнародна інституція і була створена. Принципи які мали бути важливіші за гроші”, – додав нардеп.

Як наголошують учасники української делегації, задля того, щоб пришвидшити розгляд резолюції і ймовірне повернення Росії в ПАРЄ, президентка Ліліан Марі Паск’є пішла на порушення регламенту і змінила порядок денний, викинувши звідти пункт про святкування 70-річчя Ради Європи.

“У зв’язку з напругою в ПАРЄ перенесли святкування 70-річчя Ради Європи на осінь. При цьому президент ПАРЄ Ліліан Марі Паск’є щойно припустилася грубого порушення регламенту: свавільно змінила порядок денний, коли голосування показало що не було достатньо голосів (2/3 від присутніх). Такого відвертого нахабства я не пам’ятаю за всі 6,5 років роботи ПАРЄ”, – написав у “Фейсбуці” голова української делегації Володимир Ар’єв.

Він зауважив, що взяв слово і вказав на порушення, після чого Паск’є все визнала, але відмовилася виправляти неправомірні дії.

“Саморуйнування ПАРЄ почалося. Ми звернулися до регламентного комітету і вимагаємо від Паск’є відсторонитися від ведення сесії через зафіксований факт нехтування голосуванням делегатів до комітетських висновків. І от зараз побачимо, як європейські принципи діють тоді, коли сильно кортить застосувати політичну доцільність”, – зауважив Ар’єв.

Як повідомив депутат Верховної Ради Борислав Береза, українська делегація формує юридичну позицію у зв’язку з порушенням регламенту президенткою ПАРЄ.

“Для зміни порядку денного потрібно 2/3 голосів присутніх у залі. Вона ж вважала, що таке рішення може прийняти звичайна більшість. У проросійських сил таке сильне бажання швидко затягнути російську делегацію в ПАРЄ, що вони пішли на пряме порушення”, – наголосив Береза.

“Одного президента ПАРЄ, Педро Аграмунта, ми вже знесли за порушення правил Асамблеї. Його наступниця пішла тим самим шляхом, – додав нардеп.

Ще раніше перша заступниця голови ВР Ірина Геращенко заявила, що Паск’є “підігрує російській делегації”.

“Президент ПАРЄ поводиться ганебно. Новий Аграмунт у спідниці. Відверто підігруючи росіянам, які поки що блукають під ПАРЄ, очікуючи, що лобісти заведуть їх за ручку і розвалять сам фундамент цієї інституції. Зала, європейці, відверто підігрують російському лобі”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Вона додала, що у залі присутня рекордна присутність членів ПАРЄ.

Раніше ПАРЄ відхилила пропозиції про проведення дебатів щодо порушень принципів РЄ з боку РФ у справі розслідування катастрофи MH17 та щодо фінансового шантажу.

Читайте також:
В МЗС Франції хочуть повернути російську делегацію в ПАРЄ. Про Україну не згадують

Резолюція ПАРЄ може дозволити російським депутатам обійти персональні санкції ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна