У Києві 4 полонених з ОРДЛО зустріли рідні, ЗМІ й представниця СБУ

 

В аеропорту “Київ” (“Жуляни”), куди вдень 28 червня прибув літак зі звільненими з полону ОРДЛО чотирма українцями, їх зустрічали рідні, журналісти та представниця СБУ.

Про це повідомляє “Громадське ТБ“, яке вело пряму трансляцію з місця події.

Звільнених заручників – а це військові Дмитро Великий, Яків Веремейчик, Максим Горяїнов та цивільний Едуард Міхеєв – транзитом через Ростов-на-Дону й Мінськ привіз приватним літаком політик Віктор Медведчук.

У численних коментарях, переважно каналам свого “пулу”, Медведчук різко критикував президента Зеленського, який напередодні звинуватив Медведчука у передвиборчій маніпуляції полоненими та їх звільненням.

Дмитро Великий розповів журналістам, що його утримували в Макіївській колонії, він почувається добре.

“Там ще багато наших хлопців залишилося. Серед них Рома Писанець, який займався радіоелектронною розвідкою, Валерій Матюшенко, який передавав дані до СБУ. Дуже багато хлопців там, які допомагали Україні”, — передає “Громадське” слова Великого.

За його словами, в колишньому місці утримування зараз перебувають близько 20 українців.

Батько розповідає, що чекав на Дмитра 2 роки 8 місяців.

Едуарда Міхеєва зустріли дві доньки, Вікторія та Ірина. Звільнений українець сказав, що почувається не дуже і найперше планує підлікуватися у доньок в Харкові.

У полоні він перебував близько двох років. Про маршрут Ростов-Мінськ-Київ дізнався лише від телебачення.

Максим Горяїнов розповів, що не очікував на своє швидке звільнення. Він каже, що на окупованій території в місцях позбавлення волі він знаходився у різних камерах з іншими українськими військовими і спілкуватись їм не дозволяли.

Розповідати про те, як його допитували, чи застосовували якісь тортури, Горяїнов відмовився, передає канал Медведчука “112 Україна”.

На питання про те, коли полонений дізнався, що їде в Україну і як наразі себе почуває, він відповів: “Учора, сказали збиратися і все. Додому хочу. У Нікополь”.

Також він зазначив, що наразі ще не контактував з СБУ.

Представниця СБУ Олена Гітлянська, яка теж перебувала в аеропорту, запропонувала хлопцям разом із рідними поїхати на комплексне медичне обстеження.

На запитання “Громадського”, коли в СБУ дізналися про звільнення чотирьох українців, вона відповіла: “Разом з усіма”.

Як інформувала “Новинарня“, домовленість про передачу утримуваних в ОРДЛО громадян України була досягнута 27 червня в Мінську під час переговорів Віктора Медведчука з ватажками “ДНР/ЛНР” Денисом Пушиліним і Леонідом Пасічником.

Останнє велике звільнення українських полонених відбувалося в рамках обміну з ОРДЛО 27 грудня 2017 року. Їх урочисто зустрічали в аеропорту “Бориспіль”.

Читайте також:
Кого саме звільнив Медведчук з ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна