“Зустрінь своїх”. Соцмережі закликають привітати в “Борисполі” звільнених з полону українців

 

74 українських військових та цивільних громадян, яких сьогодні, 27 грудня, мають звільнити з полону за обміном, урочисто зустрінуть в столичному аеропорту “Бориспіль”.

Таку акцію розганяють у соцмрережах із хештегом #зустрінь_своїх.

Як відомо, процедура обміну на Донбасі має початися о 12:00. Прибуття літака зі звільненими до Києва на військове летовище “Борисполя” очікується до 19:00.

“Зі станції метро «Бориспільська» (зелена гілка) приблизно з 17:00 ходитимуть безкоштовні автобуси прямо до місця зустрічі.
Можна доїхати своїм ходом на авто чи попутками, але врахуйте, що це не знайомий всім аеропорт «Бориспіль», а військовий аеродром, який знаходиться далі повороту на цивільний аеропорт!” – пише в соцмережі організатор ФБ-події Юрій Гудименко.

“По-перше, тепло одягніться. Це не термінал з VIP-зоною і кавою по сто гривень за чашку. Тому беріть з собою термоси з гарячим чаєм, а ще – прапори, кульки, квіти і плакати, якщо захочете. Для людей це неймовірне свято, друге народження”, – додає ініціатор, якого масово підтримують громадські активісти й ветерани АТО.

“А ще, якщо зустрінете завтра ввечері між Борисполем і Феофанією колону характерних автобусів – помахайте руками або посигнальте, якщо за кермом. Хлопцям буде приємно”, – зазначив також дописувач.

Читайте також:
Перед великим обміном з ОРДЛО: Порошенко пообіцяв фінансову
й медичну допомогу для заручників, яких звільнять

У Москві назвали час і місце обміну полоненими між Україною й ОРДЛО

Як повідомляла “Новинарня“, останні обміни полоненими відбувалися перед цим у вересні 2016 року. Надалі процес зайшов у глухий кут.

У середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала анонси Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Після перевороту в “ЛНР” новий ватажок бойовиків Луганська Леонід Пасічник заявив, що зміна влади в “республіці” не вплине на хід підготовки до обміну полоненими.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід було прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи – це так звана “юридична чистка”.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО, а 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Обмін утримуваними особами між Україною та ОРДЛО відбудеться 27 грудня.
Про це заявили за підсумками зустрічі в Москві 25 грудня патріарх Московський і всієї Русі (РПЦ) Кирил, ватажки бойовиків “ДНР” і “ЛНР” Захарченко й Пасічник та Медведчук.

Уже після цього учасниця гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко оприлюднила нові дані СБУ, згідно з якими бойовики ОРДЛО незаконно утримують 170 громадян України (у листопаді повідомлялося про 157).

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

За нинішнім обміном ОРДЛО має звільнити 74 особи
зі 101 відомого українця в полоні, – Медведчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна