Рейтинги на дострокові вибори: у “Слуги народу” – понад 40%, Вакарчук підійшов до бар’єру

 

Якби вибори до Верховної Ради відбулися у травні, бар’єр 5% подолали б максимум п’ять-шість партій.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” та оприлюднені 22 травня.

Лідером електральних симпатій є партія “Слуга народу”, що асоціюється з президентом Володимиром Зеленським – її готові підтримати 43,8% тих, хто має намір голосувати і вже визначився з симпатіями.

За “Опозиційну платформу – За життя” (партія Бойка і Медведчука) готові проголосувати 10,5% опитаних, БПП “Солідарність” (Порошенко) – 8,8%, ВО “Батьківщина” (Тимошенко) – 7,3%, “Сила та честь” (Смешко) – 5,1%.

Умовна “партія Святослава Вакарчука” (проект “Голос” він презентував уже після цього соцопитування) обирають 4,6% тих, хто вже визначився, Радикальну партію Олега Ляшка – 3,3%, “Опозиційний блок” (Вілкул) – 3,2%.

Рейтинг інших партій – нижчий за 3%. Найвище у “другій лізі” стоять “Громадянська позиція” (Гриценко) – 2,3%, ВО “Свобода” (Тягнибок) – 1,6%, Аграрна партія України  – 1,4%, “Самопоміч” (Садовий) – 1,1%, “партія Гройсмана” – 0,9%.

Опитування було проведено 16-21 травня серед населення віком від 18 років і старше методом особистого інтерв’ю.
Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом населення. Вибіркова сукупність – 2 тисячі респондентів. Похибка становить не більше 2,2%.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради.
У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про призначення позачергових виборів на 21 липня.
Того ж дня він провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.
Однак парламент на позачерговому засіданні 22 травня відмовився включати законопроекти про зміну виборчої системи до порядку денного.
Відтак дострокові вибори 21 липня мають відбутися за старим законом про вибори – зі змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50/50) та бар’єром для партій на рівні 5%.

Читайте також:
Партію “Слуга народу” і її список на виборах очолить Разумков, – АП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна