Зеленський видав указ про розпуск ВР і нові вибори 21 липня

оновлено

Президент Володимир Зеленський видав указ №303/2019 “Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів”.

Як передає “Новинарня“, відповідний документ оприлюднено на сайті глави держави у вівторок, 21 травня. Голосування призначене на 21 липня ц.р.

“Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:

1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання.

2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року.

3. Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради України”, – сказано в тексті указу.

Зазначається, що акт набуває чинності з дня його опублікування.

Частина 2 статті 77 Конституції, згадана в указі, передбачає: “Позачергові вибори до Верховної Ради України призначаються Президентом України і проводяться в період шістдесяти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України”.

Частини 6 і 7 статті 83: “У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.
Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради України, що проводиться після чергових або позачергових виборів Верховної Ради України, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України”.

Пункт 1 частини 2 статті 90: “Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо:
1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції…”

Пункти 7-8 статті 106: “Президент України…
7) призначає позачергові вибори до Верховної Ради України у строки, встановлені цією Конституцією;
8) припиняє повноваження Верховної Ради України у випадках, передбачених цією Конституцією…”

Раніше цього Зеленський на Банковій провів зустріч із керівниками парламенту та лідерами фракцій ВР, де було погоджено питання дочасних виборів.

“Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції”, – сказав Зеленський, наголосивши, що “як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України”.

“Учасники зустрічі обговорили дату проведення дочасних виборів. Ішлося також про скликання позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення змін до чинного виборчого законодавства, зокрема щодо скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра для партій до 3%.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 20 травня президент Володимир Зеленський видав свій перший указ – №300, про прийняття на себе повноважень верховного головнокомандувача ЗСУ.

На сайті Банкової наразі відсутні укази №301 і №302.

Читайте також:
“Рішення про дочасні вибори юридично сумнівне, але їх не зупинити”. КОМЕНТАР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна