У Києві відбулася інавгурація президента Зеленського. ХРОНІКА, ФОТО

 

оновлено

Сьогодні, 20 травня, у Києві відбувається інавгурація шостого президента з часу здобуття Україною Незалежності 1991 року, Володимира Зеленського.

У своїй першій промові на трибуні парламенту Зеленський, зокрема, заявив, що розпускає Верховну Раду.

11:10

Зеленський провів окремі зустрічі з іноземними гостями, серед яких було п’ять президентів – Грузії (Саломе Зурабішвілі), Естонії (Керсті Кальюлайд), Латвії (Раймондс Вейоніс), Литви (Далі Грібаускайте), Угорщини (Янош Адер).

інавгурація Володимир Зеленський - булава інавгурація Володимир Зеленський - народ інавгурація Володимир Зеленський - Верховна Рада інавгурація Володимир Зеленський інавгурація Володимир Зеленський - ВР інавгурація Володимир Зеленський - ВР_1 інавгурація Володимир Зеленський - Парубій інавгурація Володимир Зеленський _1 інавгурація Володимир Зеленський - народ_1 інавгурація Володимир Зеленський - присяга інавгурація Володимир Зеленський - КС Шаптала інавгурація Володимир Зеленський - народ_2 інавгурація Володимир Зеленський - силовики інавгурація Володимир Зеленський - народ
<
>
Фото: прес-служба президента

Фоторепортаж: АП

10:54
Зеленський завершив свою промову і під привітальні клики людей, що зібралися під будівлею парламенту, перейшов з Верховної Ради до Маріїнського палацу, де відбулося представлення командувачів Збройних сил.

Коли президентові “представлявся” голова СБУ Василь Грицак і голова Сил спеціальних операцій Ігор Луньов, вони не віддали честь новому верховному головнокомандувачу. Шанувальники Зеленського з-під ВР кричали “ганьба!”.

10:45

Я хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх портретів. Тому що президент – не ікона, а не ідол. Президент – це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм в очі”, – заявив Зеленський.

Промову новообраного глави держави не раз переривали бурхливі оплески.

“Після перемоги на виборах мій шестирічний син сказав: «Тату, я по телевізору чув, що Зеленський президент. Значить, тепер я теж президент?» Я сприйняв це як жарт… Але тепер я зрозумів, що це істина – кожен із нас президент. Не 73%, які за мене голосували, а всі 100%. Це наша спільна перемога, за яку ми несемо спільну відповідальність. Кожен з нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність Україні”, – сказав Зеленський.

“У нас є спільний біль. Кожен з нас загинув на Донбасі. Ми втрачаємо кожного з нас і кожен з нас переселенець. І кожен з нас заробітчанин. Але ми все це подолаємо. Бо кожен з нас українець”.

Кілька разів Зеленський переходив на російську мову. На це Олег Ляшко із залу вигукнув, що “всі розуміють українську мову”.

“Ви продовжуєте ділити людей!” – заявив у відповідь Зеленський.

Він також наголосив, що депутати “самі призначили інавгурацію на робочий день“. А отже “сьогодні вечірок не буде – будемо працювати“. В рамках цієї “роботи” Зеленський висунув до ВР вимогу ухвалити “закони про зняття депутатської недоторканності, про незаконне збагачення, про виборчий кодекс”, звільнити очільників СБУ, Генпрокуратури, Міноборони тощо.

Щоправда, одразу ж заявив, що розпускає Верховну Раду.

Він також нагадав, що досі його завданням було “робити все, щоб українці посміхалися”. “У наступні 5 років я зроблю все, щоб українці не плакали“, – пообіцяв новообраний президент.

10:44
Президент Зеленський виступає зі своєю першою промовою.

Наголосив, що “готовий на все заради миру”. Зокрема, “без вагань готовий втратити свою посаду”.

“Не ми цю війну починали, але нам її закінчувати”, – підкреслив Зеленський.

І під бурхливі овації заявив, що розпускає Верховну Раду восьмого скликання.

Читайте також:
Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в Раді

10:24
Зеленському вручили булаву. А також інші символи президентської влади (знак президента і гербову печатку).

10:18
Володимир Зеленський склав присягу президента України.

При цьому він поклав руку одночасно і на Конституцію, і на Пересопницьке Євангеліє.

10:00
На церемонії інавгурації присутні всі попередні президенти новітньої України, крім втікача Януковича: Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

9:58
Володимир Зеленський прибув на церемонію інавгурації до Верховної Ради.

Перед тим як зайти в будівлю, він привітався зі своїми прихильниками, “даючи п’ять” (ляскаючи долонею по долоні), підстрибуючи й радіючи. Комусь навіть пощастило зробити з президентом селфі.

До одного з прихильників за огорожею він підстрибнув і поцілував у лисину. Пізніше з’ясувалося, що це актор “Кварталу 95” Євген Кошовий.

До будівлі ВР Зеленський пройшов по червоній доріжці. Багато хто чекав якихось “знаків” (нагадаємо, перед новообраним президентом Віктором Януковичем свого часу несподівано зачинилися двері, а під час інавгурації Петра Порошенка мало не знепритомнів військовий почесної варти), але принаймні перед входом нічого такого із Зеленським не сталося.

* * *

На церемонію інавгурації прибувають гості. Зокрема й колеги Зеленського по “Кварталу 95”- Євген Кошовий, Юрій Корявченков, Міка Фаталов. Втім, за словами Кошового, він збирається дивитися церемонію не в залі Верховної Ради, а разом із людьми на вулиці, де встановлено великі екрани для трансляції.

Як повідомлялаНовинарня“, згідно з програмою інавгурації, з 10:00 до 11:00 Зеленський братиме участь в урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди складання присяги українському народові, об 11:05 долучиться до церемонії представлення командувачів видами Збройних Сил України і церемонії підняття державного прапора у Маріїнському палаці, а об 11:20 разом із першою леді Оленою Зеленською там же привітає голів іноземних делегацій.
Надалі в програмі новообраного президента – зустрічі з іноземними делегаціями спершу в Маріїнському палаці, а потім – в адміністрації президента на вулиці Банковій.

Як припустили журналісти в ефірі телеканалу “1+1”, відстань до Банкової Зеленський може пройти пішки. В урядовому кварталі та Маріїнському парку поряд із Верховною Радою чергують сотні правоохоронців, рух вулицею Грушевського перекритий, станція метро “Арсенальна” працює тільки на вихід.

Як повідомили в МВС, в столиці сьогодні чергують близько 400 співробітників ГСЧС і 90 одиниць техніки. Крім того, біля місць проведення інавгурації чергують 43 рятувальники та 6 одиниць техніки.

Напередодні, 19 травня, відбувся “генеральний прогін” церемонії інавгурації. Репетицій було дві, зокрема, ввечері – за участю самого Володимира Зеленського. У соцмережах користувачі репостять таке фото (авторства ми поки що не з’ясували):

Як повіодомив розпорядник інавгурації президента Петро Боднар в ефірі “ТСН.Ранок“, у залі засідань Верховної Ради в церемонію інавгурації суттєвих змін не вносили.

За словами Боднара, суфлер для Зеленського не встановлювали, але саму трибуну вдосконалили для зручності – для новообраного президента було встановлено спеціальне підвищення.

“Звучать фанфари. Спікер оголошує – зустрічайте президента. Він заходить і йде прямо до трибуни, а потім займає місце за трибуною”, – розповів Боднар.

У сесійній залі має вміститися близько тисячі людей.

Зокрема, почесні гості сидітимуть у правій ложі, де встановлені іменні таблички. Дружина і батьки Зеленського сидітимуть біля першого президента незалежної України – Леоніда Кравчука.

* * *

Як писала “Новинарня“, 30 квітня Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати другого туру виборів президента України, в якому з результатом 73,22% голосів Володимир Зеленський переміг чинного главу держави Петра Порошенка. Він стане шостим президентом України з моменту здобуття Незалежності 1991 року.

16 травня Верховна Рада призначила дату інавгурації новообраного президента на 20 травня.

Сам Зеленський наполягав на проведенні інавгурації 19 травня. Проте низка політичних і громадських діячів висловилися проти цієї дати, адже 19 травня в Україні – День пам’яті жертв політичних репресій.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна