Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в Раді

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції “Європейська Україна” з 17 травня і закликав народних депутатів розпочати консультації з формування нової.

Про це він заявив під час засідання парламенту у п’ятницю, 17 травня, після оголошення голови фракції “Народний фронт” Максима Бурбака про вихід фракції із коаліції, передає “Укрінформ”.

“Шановні колеги, сумна новина. З огляду на заяву голови депутатської фракції політичної партії “Народний фронт” про вихід фракції з коаліції і у зв’язку з цим припинення діяльності коаліції, повідомляю, що сьогодні коаліція депутатських фракцій “Європейська Україна” у Верховній Раді VIII скликання припинила свою діяльність”, — оголосив Парубій.

Він додав, що згідно з Конституцією, протягом місяця від дня припинення діяльності коаліції депутати мають сформувати нову більшість.

“Відповідно до положень частини 7 статті 83 Конституції України протягом одного місяця віднині, з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, має бути сформована нова коаліція. У зв’язку з цим закликаю представників усіх фракцій та груп розпочати консультації щодо формування нової коаліції. І визнаймо, це була хороша коаліція”, — зазначив Парубій.

Нагадаємо, раніше у штабі новообраного президента України заявили, що Володимир Зеленський, інавгурація якого відбудеться 20 травня, ініціюватиме розпуск Верховної Ради через відсутність 226 народних депутатів у коаліції.

Фракція “Народний фронт” ухвалила рішення про вихід з коаліції у Верховній Раді та закликала до створення нової. Відтепер парламент має 30 днів для формування нової більшості, а президент позбавляється права розпустити Раду на підставі відсутності коаліції. При цьому 30-денний термін закінчиться до 16 червня, а від цієї дати розпуск Ради буде вже неможливим, оскільки Конституцію це заборонено за півроку до чергових парламентських виборів.

Читайте також:
Парубій підписав постанову про проведення Парламентської асамблеї НАТО-2020 в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна