Рада відмовилася проводити вибори за правилами Зеленського

доповнено

Верховна Рада не включила до порядку денного жоден із законопроектів, поданих президентом України Володимиром Зеленським.
Відтак дострокові вибори 21 липня відбудуться за старим законом про вибори – зі змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50/50) та бар’єром для партій на рівні 5%.

Як передає “Новинарня“, на позачерговому засіданні в середу, 22 травня, Рада не змогла включити в порядок денний президентський законопроект №10319, поданий двома годинами раніше, “Про внесення змін до закону “Про вибори народних депутатів України”.

За включення документа в порядок денний проголосували лише 92 депутати за мінімально необхідних 226.

По фракціях: Блок Порошенка – 17 (“за” – група “УДАРу”, Заліщук та ін.), “Народний фронт” – 2 (Дроздик, Романовський), позафракційні – 22 (група Бойка, група “Свободи”, Мураєв, Сироїд, Савченко, Шевченко та ін.), “Опоблок” – 19 (із 38), “Самопоміч” – 17 (із 25), “Відродження” – 0, Радикальна партія Ляшка – 0, “Батьківщина” – 15 (із 20), “Воля народу” – 0.

Законопроект передбачав проведення виборів народних депутатів України за суто пропорційною системою (з голосуванням за виборчі списки партій) у загальнодержавному виборчому окрузі.
Також проектом закону пропонувалося понизити прохідний бар’єр до 3%.

Також парламент не включив до порядку денного законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу” – за нього проголосували 127 народних депутатів.

Цей законопроект був покликаний забезпечити своєчасну закупівлю виборчими комісіями товарів і послуг для виконання виборчими комісіями покладених на них функцій з підготовки та проведення виборів в Україні у період виборчого процесу.

Однак, як заявив спікер Андрій Парубій, заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов запевнив його, що вибори можна провести і без прийняття такого закону.

Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила про вихід народних депутатів Світлани Заліщук, Аркадія Корнацького, Сергія Лещенка і Мустафи Найєма зі складу депутатської фракції “Блок Петра Порошенка”.

Голова ВР Андрій Парубій закрив позачергове пленарне засідання парламенту.

ДОПОВНЕНО. Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук звинуватив Верховну Раду у недотриманні досягнутих раніше домовленостей щодо зміни виборчого законодавства. Про це він повідомив журналістам у кулуарах парламенту.

“Вони (депутати ВР – “Н”) показали рівень того, наскільки є взаєморозуміння і взаємодовіра між президентом і Верховною Радою. Але я сподіваюся, що ще є час для того, щоб ми знайшли можливість і спробували все-таки змусити Верховну Раду працювати і запропонувати громадянам України нову якість політики, нову якість обрання [народних депутатів]”, – заявив радник Зеленського.

“Ми сьогодні стали свідками того, що, на превеликий жаль, поки розмова не вдається”, – заявив Стефанчук у відповідь на запитання, чи є голосування 22 травня виявом опору Ради новому президенту.

За словами представника президента у ВР, у депутатів “великого бажання приймати цей [Виборчий] кодекс, на превеликий жаль, ми не бачимо”, а 21 травня під час зустрічі президента з керівництвом ВР та лідерами парламентських фракцій та груп нібито було досягнуто компромісне рішення щодо зміни виборчого законодавства.

“Вчора під час спілкування був досягнутий саме такий компроміс, який був сьогодні внесений в зал, цей компроміс не дотриманий”, – вважає Руслан Стефанчук.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Володимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Верховної Ради.
У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про призначення позачергових виборів на 21 липня.
Того ж дня він провів зустріч із керівництвом Верховної Ради та лідерами депутатських фракцій, під час якої, зокрема, запропонував внести зміни до закону про вибори народних депутатів, скасувавши мажоритарну систему і знизивши прохідний бар’єр із 5% до 3%.

Читайте також:
Парубій назвав указ Зеленського про розпуск парламенту неконституційним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна