У Раді зареєстрували законопроект Зеленського про зміну виборчої системи

доповнено

У Верховній Раді України у середу, 22 травня, зареєстровано законопроект №10319 про внесення змін до деяких законів України у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України.

Реєстраційні відомості про законопроект оприлюднено на сайті Верховної Ради.

“Одержано Верховною Радою. Визначено Президентом як невідкладний. Передано на розгляд керівництву”, – йдеться на сайті парламенту.

Ініціатор законопроекту – президент Володимир Зеленський.

Законопроект передбачає скасування мажоритарної складової і перехід до пропорційної системи виборів – суто партійних списків.

“Внести зміни до таких законодавчих актів:
у Закон України «Про вибори народних депутатів України» (Відомості Верховної Ради України, 2012, № 10-11, ст.73):
1) у тексті слово «одномандатний» в усіх відмінках і формах числа замінити словом «територіальний» у відповідному відмінку і числі;
2) у статті 1:
частину третю викласти в такій редакції:
«3. Вибори депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі (далі – загальнодержавний округ) за виборчими списками кандидатів у депутати (далі – виборчі списки) політичних партій (далі – партій)…»”, – ідеться в проекті.

Також законопроект передбачає зниження прохідного бар’єру для партій до 3%.

“…У розподілі мандатів депутатів беруть участь партії, виборчі списки яких за підсумками голосування на виборах депутатів набрали не менше трьох відсотків голосів виборців, що взяли участь у голосуванні”, – сказано в проекті.

Читайте також:
Парубій назвав указ Зеленського про розпуск парламенту неконституційним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна