Супрун пояснила, як виявити наркотики і алкоголь в аналізах

 

Сліди наркотичних речовин у людському організмі зберігаються різні проміжки часу, і щоб їх визначити, потрібні спеціальні лабораторії, найкраще – антидопінговий центр Національного олімпійського комітету.

Як передає “Новинарня“, про це ввечері 4 квітня заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Коли потрібне достовірне підтвердження, чи вживає людина наркотики або алкоголь, критично важливим є спосіб перевірки аналізів. Існує не так багато методів, які можуть дати правдиву оцінку результатів. І не так багато лабораторій, у яких є можливість ці методи використовувати”, – написала вона у “Фейсбуці”.

“Парадоксально, але якими б руйнівними для нашого організму не були наркотичні речовини, їх не так легко виявити, як здається на перший погляд. Ось чому спортсмени або ж особи, що скоїли злочин, проходять ретельні обстеження та здають біологічні рідини до спеціальних лабораторій.
Для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання, яке діє за зовсім іншим методом. Це має бути тривалий процес дослідження (два-три дні) на основі аналітичної хімії. А саме: хромато-мас-спектометрія. Все інше, наприклад тест-смужки, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником”, – ідеться в дописі Супрун.

“В Україні є не так багато лабораторій, що можуть зробити таке дослідження. Ще менше — гарантувати, що воно буде проведене якісно. Найбільш сучасне обладнання для цього є лише в антидопінговому центрі Олімпійського комітету. Саме вони регулярно працюють зі спортсменами задля визначення, чи вживають вони заборонені речовини.
На цьому обладнанні аналізують такі біологічні матеріали: сечу, волосся, нігті та навіть кров, де наркотики дуже швидко метаболізуються. Якщо людина регулярно (один-два рази на тиждень вживає наркотики), такий метод це підтвердить”, – заявила пані Уляна.

За її словами, наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, аніж наркотики. Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас, він швидше виводиться з організму.

У спортивних змаганнях є практика збору зразків аналізів під наглядом експертів. Такі заходи здійснюються для уникнення фальсифікації чи заміни аналізів.

Наркотичні речовини або алкоголь зберігаються в біологічних матеріалах людини з різною тривалістю, пише Супрун. Тривалість зберігання залежить від того, як часто людина вживає:

▪ У сечі
Алкоголь 10-12 годин
Амфетамін, метамфетамін: протягом 2-5 днів
Канабіс: від 1 до 30 днів
Барбітурати: до 7 днів
Кокаїн: від 1 до 3 днів
Опіати як кодеїн, морфін та героїн від 2 до 5 днів

▪ В крові
Алкоголь: 24 години
Амфетаміни: 10-14 годин
Метамфетамін: 24 години
Барбітурати: 1-2 дні
Канабіс: 6-24 години
Кокаїн: 12-24 години
Кодеїн: 6-12 годин
ЛСД: 0-3 години

▪ У волоссі сліди наркотичних речовин з’являються після одного тижня від часу вживання. Але зберігаються там дуже довго — до 90 днів та навіть більше. Волосся зростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць, тому в залежності від його довжини можна визначити вживання наркотиків протягом останніх місяців.

▪ В нігтях сліди наркотичних речовин можуть залишатися протягом тривалого часу — від 3 до 5 місяців у нігтях на руках та від 8 до 14 місяців у нігтях на ногах.

“Коли увага всього суспільства прикута до аналізів — треба дуже добре розуміти, про що свідчитимуть їхні результати. І про що ні”, – підсумувала Уляна Супрун.

Як інформувала “Новинарня“, обмін викликами між Порошенком і Зеленським, кандидатами у президенти, які проходять у другий тур виборів голови держави в Україні, триває вже кілька днів у форматі відеозвернень.

3 квітня Володимир Зеленський запропонував Порошенкові провести дебати на стадіоні “Олімпійський” у Києві – “перед народом”, пройти медобстеження на визнати його кандидатом у президенти, і не називати “малоросом” та “маріонеткою” з поваги до “третини виборців України”. Він дав Порошенку 24 години на відповідь.

Петро Порошенко у ніч на 4 квітня відповів, що готовий дебатувати на стадіоні, аби лише це були дебати (“тадіон так стадіон”). Він назвав Зеленського “кандидатом” та “Володимиром Олександровичем”.

Представник штабу Порошенка Олег Медведєв заявив, що президент 5 квітня о 9:00 чекатиме на Зеленського в медпункті стадіону “Олімпійський” в Києві для здачі всіх аналізів.

У Зеленського натомість запросили Порошенка здати аналізи в “незалежній лабораторії” і заявили, що умовою участі в дебатах є вибачення Порошенка. Також Зеленський у черговому зверненні висунув умову, аби модератором дебатів була Юлія Тимошенко.

Надалі Порошенко у ніч на 5 квітня оприлюднив відеозвернення, ще раз закликавши Зеленського на дебати (“будьте мужиком”, “не шукайте причин і не ставте умов”).

Уранці 5 квітня Зеленський здав кров на аналізи у лабораторії свого бізнес-партнера Андрія Пальчевського.

Цього ж ранку Порошенко здав різні аналізи в медичному центрі НСК “Олімпійський”. Було заявлено, що перші дослідження не виявили в нього психоактивних речовин.

Володимир Зеленський протягом виборчої кампанії переважно уникає прямого спілкування з незалежними ЗМІ, ведучи віртуальну кампанію у зневажливому стилі.

Тема медичних аналізів на виборах постала через те, прибічники Зеленського виставляють Порошенка як “алкоголіка”, тоді як агітатори Порошенка заявляють про ознаки наркотичної залежності шоумена Зеленського.

Другий тур виборів президента України має відбутися 21 квітня. Перед тим, згідно із законом, мали б пройти дебати кандидатів на Суспільному телебаченні. Суспільне вже назвало модераторів планованих дебатів.

Читайте також:
“Не попередили про віддачу”. Журналіст розвінчав фейк росЗМІ про “п’яного” Порошенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.