“Не попередили про віддачу”. Журналіст розвінчав фейк росЗМІ про “п’яного” Порошенка

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор”

(FB)

Розповім історію, звідки вперше пішов міф по інтернету про “п’яного” Порошенка.

В якості ілюстрації показують відеофрагменти і ось таку фотографію з одного й того самого заходу в Нових Петрівцях 4 квітня 2015 року, де проходила демонстрація нових зразків військової техніки, які закупила Нацгвардія. Там була маса журналістів, в тому числі і я.

На одному з репортажів видно, як президент дивився у телефон, як він виглядає, а потім виголосив промову з низько насунутою на очі кепкою.

Так ось, президент був тверезий, і в цьому легко переконатися, якщо подивитися відео його виступу в Нових Петрівцях (див. нижче).

Червоне обличчя в Порошенка було зовсім з іншої причини, яку тележурналісти не бачили, оскільки їх не пустили на майданчик, де проводилася стрільба – вони чекали перед казармою на плацу підходу до преси. А я як представник “Цензор.нет” був без камери, і пройшов на полігон просто подивитися.

Там стався інцидент, який пояснює стан Петра Олексійовича.

Коли президентові показували снайперську гвинтівку калібру 12,7 мм, яка була встановлена ​​для стрільби на станок, щоб було зручно стріляти стоячи, Порошенкові запропонували вистрілити.

Навколо президента були генерали Нацгвардії і Збройних сил, військової розвідки, Держохорона, СБУ, загалом купа людей з великими званнями. Натовп був чималий, і всі генерали вважали своїм обов’язком сказати щось президентові про характеристики гвинтівки – “Баррет” або чогось ще на 12,7 мм, причому було очевидно, що жоден із них не має поняття, що це за зброя . До таких великокаліберним снайперок ​​у начальства побожне ставлення, як до “вундерваффе”, і увага до 12,7 мм на “показухах” завжди дуже кумедна.

Так ось, Петро Олексійович вирішив вистрілити із такого хваленого ствола. Незважаючи на велику кількість “фахівців” у лампасах та велику кількість модно вдягнених охоронців, поруч із президентом не виявилося нікого, хто б йому розповів, що дуже важливою характеристикою гвинтівки калібру 12,7 мм, про яку треба б розповісти насамперед, є її потужна віддача!

На жаль, цю інформацію президент отримав безпосередньо сам, емпіричним шляхом. Після пострілу. І отримав сильний удар в око, занадто близько притулившись до оптичного прицілу!

Це було схоже на легкий нокдаун, але око, як видно, вціліло, крові не було.

А тоді я подумав, що президентові стане погано. Президент приїхав блідий, очевидно, після безсонної ночі, а тут обличчя добряче почервоніло.

Але треба віддати належне, Порошенко не розкис і не поїхав, що цілком логічно було б очікувати, а вирішив тримати удар.

Генерали, як шкідливі кошенята, відразу сором’язливо притихли. А Порошенко, не зважаючи ні на що, підхід до преси не “злив”. Він був злий, йому було боляче, але безглуздих нацгвардійців і охорону, які не спроможні підказати президентові правила поводження зі зброєю, він не вичитував, їм все зійшло з рук. Думаю, він навіть не зрозумів, що вся ця юрба в погонах була зобов’язана його попередити, перш ніж дозволити йому зробити постріл.

Втім, військових і охоронців із самостійним мисленням президент навколо себе не терпить, тож зупинити його і підказати, звичайно, не було кому. Я в той момент подумав, що якщо в нього так організована його власна безпека, то що ж тут вимагати в інших питаннях… В даному випадку, за призначення слухняних і нездатних сказати президенту “стоп” силовиків на відповідальні пости, Петро Олексійович цілком закономірно отримав в око! Символічно вийшло, просто-таки типовий випадок для Порошенка – призначені ним генерали підставили під удар свого головнокомандувача, і ніхто при цьому не винен, крім нього самого!

А тоді президент натягнув на праве око кепку і виголосив цілком чітку промову. Сп’яніння не було, можна оцінити Порошенка після отриманого удару (відео):

Це фото миготить постійно, як нібито доказ сп’яніння, але насправді це один із фейків, вигаданих російською пропагандою.

Критика має бути об’єктивною, там і так багато чого по Петру Олексійовичу ДБР доведеться розхльобувати колись у майбутньому.

Другий раз хвилю мемів про “п’яного” Порошенка зауважив недавно після 30 листопада – може, раніше, звичайно, не траплялося, не знаю, не бачив. 30 листопада 2018-го на відкритті “Аероекспресу” в Бориспіль з’явилася маса заголовків, буцімто Порошенко там виступав “п’яний”. Насправді видно по трансляції, що президент виголошує промову о 11.04 ранку, голос у нього, звичайно, бадьорий, і цілком імовірно, що пару чарок з Гройсманом вони там в експресі вжили, але мова його цілком чітка, і під п’яну не підходить, судіть самі.

Цілком можливо, що є якісь інші відео, які чітко демонструють, що Порошенко десь вже точно п’яний виступає, закидайте, глянемо.

Але, впевнений, ви-то, мої уважні читачі, завжди цікавитеся і знаєте правила безпеки при поводженні зі зброєю, а даний повчальний випадок не дозволить аніколи про це забути.

Читайте також:
На Чернігівщині під час військових навчань виявили чотирьох п’яних офіцерів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна