Гуайдо визнали лідером Венесуели 54 країни

 

54 країни світу визнали законним лідером Венесуели Хуана Гуайдо, якого парламент оголосив тимчасовим президентом на зміну режиму Ніколаса Мадуро.

Про це заявив під час брифінгу в Вашингтоні заступник речника Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Роберт Палладіно, повідомляє “Укрінформ“.

“Я отримав останні цифри – до 54 країни станом на зараз визнали Хуана Гуайдо як тимчасового президента”, – заявив офіційний представник Держдепартаменту США.

Він підкреслив, що це, головним чином, країни демократичного світу, у тому числі із Західної півкулі, а також Європи.

За його словами, “надзвичайною” була і відповідь міжнародної спільноти на гуманітарну кризу в цій південноамериканській країні.

Представник Держдепу наголосив, що США зберігатимуть свій курс зовнішньої політики й підтримки Венесуели, адже час діяти на підтримку демократії.

“Ми будемо надалі шукати шляхи, якими ми можемо підтримувати гуманітарні потреби Венесуели з одного боку, і ми продовжимо просити інші країни робити те саме”, – заявив Палладіно.

Він позитивно відзначив той факт, що частина армії Венесуели і спецслужб, які досі контролюються режимом Мадуро, починають поступово переходити на бік народу та визнають Хуана Гуайдо тимчасовим президентом.

“Отже, ми продовжимо наполягати, ми продовжимо тиснути”, – заявив офіційний представник Державного департаменту США.

Як інформувала “Новинарня“, політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік на тлі економічного колапсу й загального зубожіння населення.
Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який набрав 67,8%. Опозиція не визнала ці результати, так само протестували США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки. Мадуро визнали не більше 20 країн, зокрема путінська Росія.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

За даними спостерігачів неурядової організації “Центр моніторингу за соціальною конфліктністю” (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом число жертв подвоїлося, сотні людей були затримані.

23 січня спікер Національної асамблеї (парламенту Венесуели) Хуан Гуайдо на мітингу проголосив себе в. о. президента країни. Його визнали главою держави США, Канада, Австралія, Ізраїль, деякі країни ЄС, Європарламент тощо. У свою чергу Мадуро підтримали Росія, Китай, Іран і Туреччина та ін.
Суд у Венесуелі заявив про увільнення Гуайдо з посади голови парламенту.

Україна визнала Хуана Гуайдо лише “головою єдиного демократично обраного органу влади Венесуели – Національної асамблеї, а також лідером демократичної опозиції”.
У МЗС зазначили, що від Гуа1до та інших політичних сил Венесуели залежить повернення країни до демократичного урядування, “зокрема шляхом досягнення домовленостей про проведення демократичних і сертифікованих міжнародними спостерігачами виборів”.

Мадуро назвав дії опозиції державним переворотом і оголосив про розрив дипвідносин зі США та повернення дипломатів. У відповідь на заклик США і ЄС провести нові вибори він заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

28 січня президент США Дональд Трамп провів переговори з Хуаном Гуайдо.

За даними ЗМІ, росіяни з ПВК Вагнера прибули у Венесуелу захищати режим Мадуро. Також повідомлялося про спробу вивезення в Росію золотого запасу.

Читайте також:
Трамп не виключив військового вторгнення США у Венесуелу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна