Президентом Венесуели на тлі глибокої кризи знову обраний Ніколас Мадуро

 

Виборча комісія Венесуели увечері в неділю, 20 травня, оголосила Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів.

Про це повідомляє “Німецька хвиля” з посиланням на агентство Reuters.

За даними комісії, за Мадуро проголосували 5,8 мільйона венесуельців (68 відсотків голосів).

Другий результат – у Анрі Фалькона, який отримав підтримку 1,8 мільйона виборців. 925 тисяч голосів здобув проповідник Хав’єр Бертуччі.

Фалькон заявив, що не визнає результатів виборів через численні порушення.

Мадуро назвав своє переобрання “перемогою народу”, а державні ЗМІ наголосили на рекордному відриві чинного президента від конкурентів.

Утім, цього року на виборах явка, за даними виборчкому, становила лише 46 відсотків.

Раніше джерело у виборчій комісії стверджувало, що активність виборців становила близько 32 відсотків, а опозиційні сили, які закликали бойкотувати голосування взагалі, запевняють, що явка була нижчою за 30 відсотків.
На виборах 2015 року явка виборців становила 80 відсотків.

Президентські вибори у Венесуелі відбувалися на тлі глибокої економічної та політичної кризи. Багато провідних опонентів чинного президента-соціаліста Мадуро перебувають у в’язниці, змушені були втекти за кордон або були позбавлені можливості висуватися як кандидати на виборах.

Раніше США та декілька країн Латинської Америки заявили, що не визнають виборів у Венесуелі. Чилійський президент Себастьян Піньєра звинуватив Мадуро у непомірній жадобі до влади коштом власного народу.

Міністерство фінансів США звинувачує Мадуро та його заступника в правлячій Соціалістичній партії Венесуели Діосдадо Кабелло в отриманні доходів від наркоторгівлі.

Також 54 представники чилійської опозиції та колишні посадовці країни підписали спільну заяву щодо невизнання виборів у Венесуелі.

Читайте також:
Під час виборів до установчих зборів Венесуели загинуло до 16 осіб. Разом уже понад сто

Венесуела: повстанці переймають досвід київського Майдану та надихаються фільмом “Зима у вогні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна