Американські дипломати покинули Венесуелу. Її військовий аташе у США вчинив демарш

 

Міністерство закордонних справ Венесуели повідомило, що всі співробітники американської дипломатичної місії в Каракасі покинули країну.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МЗС Венесуели.

“Повідомляємо, що вчора, 25 січня, персонал дипломатичного представництва США в Каракасі був відкликаний відповідно до поставлених термінів”, – зазначено у відомстві.

Тим часом у зворотному напрямку – зі США у Каракас повертаються працівники посольства Венесуели у Вашингтоні.

Президент Ніколас Мадуро доручив МЗС натомість протягом 30 днів почати переговори зі США про створення в обох державах офісів, що представлятимуть інтереси країн.

Водночас стало очевидно, що додому повернуться не всі венесуельські дипломати. Принаймні військовий аташе Венесуели в США Хосе Луїс Сілва визнав лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим виконувачем обов’язків президента своєї країни.

Відповідну заяву полковник Сілва зробив у відеозверненні, записаному в посольстві Венесуели у Штатах 27 січня.

“Сьогодні я звертаюся до народу Венесуели, й особливо до моїх братів у збройних силах країни, із закликом визнати президента Хуана Гуайдо як єдиного легітимного президента”, – зазначив він.

Як повідомив Сілва агентству Reuters, Хуана Гуайдо визнали президентом ще два венесуельські консульські працівники у США, але з дипломатів наразі лише він один прийняв таке рішення.

Хуан Гуайдо привітав рішення військового аташе та закликав інших наслідувати його приклад.

Водночас міністерство оборони Венесуели оголосило Сілву “зрадником”.

Читайте також:
МЗС Венесуели відкинув ультиматум Європи щодо нових виборів

Порошенко налякав любителів популізму прикладом Венесуели

Політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік на тлі економічного колапсу й загального зубожіння населення.
Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який набрав 67,8%. Опозиція не визнала ці результати, так само протестували США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки. Мадуро визнали не більше 20 країн, зокрема путінська Росія.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

За даними спостерігачів неурядової організації “Центр моніторингу за соціальною конфліктністю” (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом місцеві ЗМІ повідомили про 16 загиблих.

23 січня спікер Національної асамблеї (парламенту Венесуели) Хуан Гуайдо на мітингу проголосив себе в. о. президента країни. Його визнали главою держави США, Канада і ЄС. У свою чергу Мадуро підтримали Росія, Китай, Іран і Туреччина.

Мадуро назвав дії опозиції державним переворотом і оголосив про розрив дипвідносин зі США. У відповідь на заклик США і ЄС провести нові вибори він заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

За час акцій протесту після переобрання на другий термін президента Ніколаса Мадуро кількість затриманих серед протестувальників склала близько 500 осіб.

Читайте також:
Росіяни з ПВК Вагнера прибули у Венесуелу захищати Мадуро, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна