Опозиція у Венесуелі оголосила про скинення Мадуро. Він розірвав відносини зі США

 

Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив про розірвання дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами Америки. Це сталося після того, як адміністрація Дональда Трампа визнала лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом цієї країни.

Як передає CNBC, Мадуро, виступаючи 23 січня перед своїми прихильниками за межами президентського палацу в Каракасі, заявив, що дає американським дипломатам 72 години, аби вони залишили Венесуелу.

Цього дня сотні тисяч венесуельців вийшли на акції протесту, звинувачуючи Мадуро в узурпації влади та вимагаючи його відставки.
Мітинг у Каракасі відбувся після десятків насильницьких протестів та мародерства, коли за одну ніч загинули четверо людей.

Раніше парламент країни – Національна асамблея, очолювана спікером Хуаном Гуайдо – визнала нелегітимним другий президентський термін Ніколаса Мадуро. Також Нацасамблея оголосила Гуайдо виконуючим обов’язки президента країни.

Гуайдо пообіцяв перехід до нового уряду під час кризи в країні, що перебуває на межі економічного краху.

Політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік.
Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який набрав 67,8%. Опозиція не визнала ці результати, так само протестували США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки. Мадуро визнали не більше 20 країн, зокрема путінська Росія.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

Ситуація ускладнюється тим, що в Національній асамблеї більшість – опозиція до Мадуро.

Офіційний Вашингтон виступив з вимогою до Ніколаса Мадуро передати свої повноваження Хуану Гуайдо. Про це йдеться в офіційній заяві державного секретаря США Майка Помпео, оприлюдненій 23 січня.

“Сполучені Штати визнають Хуана Гуайдо новим тимчасовим президентом Венесуели й рішуче підтримують його мужнє рішення взяти на себе цю роль відповідно до статті 233 Конституції Венесуели та за підтримки Національної асамблеї задля відновлення демократії”, – наголошується в заяві Помпео.

Глава американської дипломатії навів позицію президента США Дональда Трампа, який зауважив, що “народ Венесуели рішуче висловився проти Мадуро і його режиму та виступив з вимогою свободи й верховенства права”.

Як підкреслив Помпео, венесуельський народ достатньо довго потерпав від руйнівної диктатури Ніколаса Мадуро. “Ми закликаємо Мадуро передати правління легітимному лідеру, який відображає волю венесуельського народу”, – йдеться в заяві.

Сполучені Штати підтримали зусилля тимчасового президента Гуайдо щодо створення перехідного уряду в процесі підготовки до вільних і чесних виборів.

При цьому держсекретар США пообіцяв, що Сполучені Штати тісно працюватимуть з легітимно обраною Національною асамблеєю, щоб “сприяти поверненню Венесуели до демократії та верховенства права, відповідно до Міжамериканської демократичної хартії”. Помпео також висловив готовність США надати гуманітарну допомогу населенню центральноамериканської країни.

Читайте також:
США звинуватили лівого президента Венесуели в наркоторгівлі

Венесуела: повстанці переймають досвід київського Майдану та надихаються фільмом “Зима у вогні”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна