Росіяни з ПВК Вагнера прибули у Венесуелу захищати Мадуро, – ЗМІ

 

До Венесуели прибули російські найманці з приватної військової компанії “Вагнера” для охорони президента Ніколаса Мадуро на тлі масових протестів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела.

Одне з джерел, наближене до ПВК “Вагнер”, розповіло, що вперше російські найманці приїхали у Венесуелу перед президентськими виборами у травні 2018 року, а нова група була “нещодавно”.

“Євгеній Шабаєв, лідер місцевого відділу воєнізованої козачої групи зі зв’язками з російськими військовими підрядниками, заявив, що чув, що кількість російських підрядників у Венесуелі може становити близько 400 осіб”, – передає агентство.

Водночас інші джерела Reuters говорять, що у країні перебувають невеликі групи російських найманців.

Міністерство оборони Росії та міністерство інформації Венесуели не відповіли на прохання про коментар з цього приводу.

Читайте також:
Порошенко налякав любителів популізму прикладом Венесуели

Політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік на тлі економічного колапсу й загального зубожіння населення.
Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який набрав 67,8%. Опозиція не визнала ці результати, так само протестували США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки. Мадуро визнали не більше 20 країн, зокрема путінська Росія.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

За даними спостерігачів неурядової організації “Центр моніторингу за соціальною конфліктністю” (OVCS), під час акцій протестів 22 та 23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом місцеві ЗМІ повідомили про 16 загиблих і близько 150 затриманих під час акцій.

23 січня спікер Національної асамблеї (парламенту Венесуели) Хуан Гуайдо на мітингу проголосив себе в. о. президента країни. Його визнали главою держави США, Канада і ЄС. У свою чергу Мадуро підтримали Росія, Китай, Іран і Туреччина.
Мадуро оголосив про розрив дипвідносин зі США.

Читайте також:
СБУ оприлюднила чергові перехоплені розмови “Вагнера” на Донбасі

“Прикмета Вагнера – наколка-свастика”. Як влаштована і воює його ПВК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна