Трамп не виключив військового вторгнення США у Венесуелу

 

Президент США Дональд Трамп не виключає військового втручання США в ситуацію у Венесуелі.

Про це він заявив 3 лютого в інтерв’ю CNBC.

Глава Білого дому назвав можливу відправку американських солдатів до Венесуели одним з варіантів.

“Це, безперечно, один із варіантів”, – сказав Трамп.

Також він заявив, що відхилив прохання венесуельського диктатора Ніколаса Мадуро про зустріч. “Ми дуже далеко зайшли в цьому процесі”, – пояснив президент США.

Раніше лідер венесуельської опозиції Хуан Гуайдо заявив телеканалу CNN, що не хотів би військової інтервенції США до Венесуели, однак допустив подібний сценарій.

Читайте також:
Таємничий літак, який вдруге полетів з РФ у Венесуелу,
раніше світився на незаконних рейсах у Крим

Як повідомляла “Новинарня“, політичне протистояння у Венесуелі, із вуличними протестами опозиції та вбивствами сотень протестувальників, тягнеться вже не перший рік на тлі економічного колапсу й загального зубожіння населення.

Позачергові президентські вибори відбулися 20 травня 2018 року. За даними влади, при явці 46% переміг чинний президент-соціаліст Ніколас Мадуро, який, за офіційними повідомленнями, 67,8%. Опозиція не визнала ці результати. Мадуро не визнали США, країни Заходу, більшість країн Латинської Америки.

Інавгурація Ніколаса Мадуро пройшла на тлі протестів лише 10 січня 2019 року. Після цього почалися нові вуличні виступи проти його влади.

За даними спостерігачів неурядової організації “Центр моніторингу за соціальною конфліктністю” (OVCS), під час акцій протестів 22-23 січня у країні загинули щонайменше 13 людей. Згодом число жертв подвоїлося.

23 січня спікер Національної асамблеї (парламенту Венесуели) Хуан Гуайдо на мітингу проголосив себе в. о. президента країни.
Його визнали тимчасовим главою держави США, Канада, Австралія, Ізраїль, деякі країни ЄС, Європарламент, країни Латинської Америки. У свою чергу Мадуро підтримали Росія, Китай, Іран, Мексика, Туреччина, Куба.

Мадуро назвав дії опозиції державним переворотом і оголосив про розрив дипвідносин зі США та повернення дипломатів. У відповідь на заклик Сполучених Штатів і ЄС провести нові вибори він заявив, що не має наміру залишати посаду президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

29 січня стало відомо, що Держдеп США передав венесуельські урядові активи в Америці під контроль опозиціонера Гуайдо.

29 січня Верховний суд Венесуели на прохання генерального прокурора заборонив Хуану Гуайдо виїжджати з країни і заблокував його рахунки. Генеральна прокуратура звинувачує Гуайдо у сприянні іноземним державам у втручанні у внутрішні справи Венесуели. США засудили такий крок і попередили про наслідки.

30 січня президент Мадуро погодився на переговори з опозицією за посередництва РФ.

Читайте також:
Трамп провів переговори з опозиційним в.о. президента Венесуели Гуайдо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна