Генасамблея ООН укотре визнала Крим українським. І засудила порушення людських прав окупантами

 

Генеральна Асамблея ООН 22 грудня проголосувала за щорічну резолюцію, в якій засуджуються порушення прав людини в окупованому РФ Криму.

Як повідомила прес-служба місії України при Об’єднаних Націях, “за” проголосували 65 держав, “проти” – 27, при цьому 70 – утрималися.

Серед тих, хто підтримав резолюцію – США, Канада, країни Євросоюзу (разом з Угорщиною), Грузія, Молдова, Чорногорія, Туреччина, Японія та ін.

Постійне представництво України в ООН в окремому повідомленні у “Твіттері” навело повний перелік країн, які голосували “проти”.
Це Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Чад, Китай, Коморські острови, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, ПАР, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

“Генасамблея закликає всі міжнародні організації і спеціалізовані агенції Організації Об’єднаних Націй послуговуватися формулюванням “Автономна Республіка Крим та місто Севастополь, Україна, тимчасово окуповані Російською Федерацією” коли йдеться про Крим у їхніх офіційних документах, комунікаціях і публікаціях, включно з тими, в яких ідеться про статистичні дані РФ”, – йдеться в резолюції ГА ООН.

Генасамблея вимагає від РФ повернути захоплену територію Криму Україні, засуджує політично вмотивовані переслідування громадян України на півострові й містить заклик їх звільнити.

У документі окремо згадали про українських політв’язнів Олега Сенцова, Володимира Балуха й Еміра-Усеїна Куку.

“Глибоке занепокоєння викликає те, що з 2014 року влада Росії використовує тортури для отримання підробних свідчень у політично мотивованих переслідуваннях, включно зі справою українського режисера Олега Сенцова, висловлюючи глибоке занепокоєння подальшими затриманнями і арештами Росією українських громадян, включно з Володимиром Балухом та Еміром-Усеіном Куку”, – зазначається в резолюції.

У відозві також міститься заклик до РФ надати міжнародним медичним організаціям і українським посадовцям доступ до незаконно утримуваних РФ громадян України.

ГА ООН закликала Росію також припинити дискримінацію тих, хто не визнає окупацію Криму, забезпечити свободу слова і вільних зібрань.

Як інформувала “Новинарня“, торік, 19 грудня 2017, за подібну резолюцію – “Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим і Севастополі (Україна)” – в ГА ООН проголосували 70 країн, “проти” висловилися 26, утрималися – 76.

Таким чином, число країн, які “за”, за рік скоротилося на п’ять.
Змінили позитивну позицію на негативну: Антигуа і Барбуда, Гаїті, Кірібаті, Палау, Самоа, Сейшели, Ємен.
При цьому до “зеленого” списку додалися дві країни, які раніше не були “за”.

17 грудня ц.р. Генеральна асамблея підтримала проукраїнську резолюцію “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів”. “За” голосували 66 країн, “проти” – 19, “утрималися” – 72.

Читайте також:
Голосування ГА ООН щодо Криму: перешкоди Росії були безпрецедентні,
Україна вдарила у відповідь

Генасамблея ООН прийняла міграційний пакт

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна