“Найсильніша резолюція ООН” щодо Криму: як і торік, “за” – 70 країн

 

Генеральна асамблея ООН 19 грудня схвалила оновлену резолюцію “Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим і Севастополі (Україна)”, за яку проголосувало 70 країн.

“Проти” висловилися представники 26 країн, утрималися – 76.

У резолюції підтверджується, що між Україною і Росією існує збройний конфлікт.

Також у документі засуджується “ретроактивне застосування РФ власних законів на окупованій території, а також примусове переведення громадян України в російське громадянство”.

Висловлюється вимога, щоб Росія виконала проміжне рішення Міжнародного суду ООН щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові.
Висловлюється заклик, щоби російська окупаційна влада забезпечила на півострові освітній процес українською і кримськотатарською мовами.

Крім того, засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової місії ООН з прав людини, незважаючи на відповідний мандат місії.

Також у резолюції міститься прохання підготувати другий тематичний звіт щодо Криму до кінця 72-ї сесії Генасамблеї ООН (вересень 2018 року) і прохання інформувати 37-му сесію Ради ООН з прав людини щодо ситуації з правами людини в Криму.

У резолюції відзначаються позитивні рішення України в контексті спрощення процедур для безперешкодного доступу до Криму журналістів та правозахисників, а також підтримка Україною ЗМІ та неурядових організацій, які були змушені тимчасово залишити українську територію.

В документі міститься прохання до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша координувати дії структур ООН з метою забезпечення імплементації положень цієї резолюції.

Хто голосував проти

Як свідчать оприлюднені відео- й фотоматеріали на сайті ООН, проти резолюції виступили 26 країн: це Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Венесуела, Еритрея, Зімбабве, Індія, Іран, Казахстан, Камбоджа, Киргизстан, Китай, КНДР, Куба, М’янма, Нікарагуа, Південна Африка, Росія, Сербія, Сирія,  Судан, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Філіппіни.

Серед країн, які утрималися – Бразилія, Єгипет, Йорданія, Мексика, Саудівська Аравія, Сінгапур, Шрі-Ланка, Таїланд, Об’єднані Арабські Емірати, В’єтнам та інші.

Відгук Києва

В МЗС України заявили, що Генасамблея ООН схвалила найсильнішу резолюцію про стан дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.
Про це у своєму “Твіттері” написав міністр закордонних справ Павло Клімкін.

“Ця резолюція щодо Криму – найсильніша. Тиск на Росію у питанні Криму посилюється. Велика подяка всім, хто підтримав”, – заявив він.

ОНОВЛЕНО. МЗС України вітає ухвалення Генасамблеєю ООН оновленої резолюції про порушення прав людини у Криму та заявляє, що наступним кроком має стати деокупація півострова.

Про це йдеться у заяві міністерства.

“Прийнята резолюція “Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)” є логічним і послідовним підтвердженням рішучої позиції міжнародного співтовариства  на підтримку територіальної цілісності України”, – наголошують у Міністерстві.

“Одним з центральних елементів резолюції залишається до сьогодні ігнорований Росією заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітування про ситуацію відповідно до їхнього мандату”, – йдеться в заяві.

“Широка підтримка нашої позиції у питанні Криму свідчить, що міжнародне співтовариство надіслало чіткий сигнал російській окупаційній владі питання Криму не закрите, світ уважно спостерігає за діями окупанта, а отже винні у переслідуваннях та порушеннях прав кримчан обов’язково нестимуть відповідальність. Держава-агресор має припинити на тимчасово окупованій нею території свавілля та забезпечити дотримання міжнародного права”, – підкреслюють в МЗС.

“В Україні щиро вдячні кожній державі, яка віддала свій голос за резолюцію. Співавторами резолюції разом з Україною виступили 42 держави з різних континентів (серед них – практично всі країни Євросоюзу, США, Канада, Австралія, Ісландія, Норвегія, Чорногорія, Туреччина, Японія, Кірібаті, Маршалові острови, Мікронезія, Палау та ін.). Наступним кроком має стати деокупація півострова. Основа сьогодні вже закладена“, – заявили на Михайлівській площі.

Читайте також:
Лондон закликає ООН ухвалити українську резолюцію щодо окупованого РФ Криму

Нагадаємо, подібну резолюцію ГА ООН ухвалила 19 грудня 2016 року, визнавши РФ країною-окупантом. Тоді “за” були теж 70 країн, “проти” – так само 26, “утрималися” – 77.

Країни, що проголосували проти резолюції 2016 року: Ангола, Білорусь, Болівія, Бурунді, Венесуела, Вірменія, ДР Конго, Еритрея, Зімбабве, Індія, Іран, Казахстан, Камбоджа, Китай, Коморські острови, Куба, Нікарагуа, ПАР, Південний Судан, Росія, Сербія, Сирія, Судан, Філіппіни, Уганда, Узбекистан.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна