Генасамблея ООН ухвалила проукраїнську резолюцію щодо Криму та Азову. ХТО ПРОТИ

 

Генеральна асамблея ООН підтримала проект резолюції “Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів”.

У понеділок, 17 грудня, “за” проукраїнську резолюцію проголосували 66 країн, “проти” – 19 країн, “утрималися” – 72.

“Проти” голосували: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Куба, КНДР, Іран, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Південний Судан, Судан, Сирія, Узбекистан, Венесуела, Зімбабве.

Варто зауважити, що торік, 19 грудня 2017 року, за подібну резолюцію – “Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим і Севастополі (Україна)” – проголосували 70 країн, “проти” висловилися 26, утрималися – 76.

Таким чином, число країн, які “проти”, скоротилося на 7 (за рахунок, зокрема, Китаю, Індії, ПАР, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану тощо).

“Ось і все! Проект постанови про мілітаризацію Криму, Чорного й Азовського морів прийнятий у Генеральній асамблеї ООН – переважною більшістю – 66 голосів проти 19 . Щиро дякуємо всім, хто нас підтримав. Ще одна руйнівна поразка Росії”, – заявив у “Твіттері” постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

У резолюції висловлено наполегливий заклик до Російської Федерації вивести її збройні сили з Криму та припинити окупацію українських територій. Також резолюція закликає РФ припинити переслідувати комерційні судна, припинити обмежувати міжнародне судноплавство в Чорному й Азовському морях.

Як повідомляє Постійне представництво України при ООН, в ухваленій резолюції наголошується, що “присутність російських військ у Криму суперечить національному суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України, підриває безпеку і стабільність сусідніх держав та регіону Європи”.

Висловлюється серйозна стурбованість щодо прогресуючої мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом.

У тексті документу висловлена стурбованість у зв’язку із “діями РФ, що тривають” у частинах Чорного моря навколо Криму та в Азовському морі, включаючи їх мілітаризацію, що створює додаткові загрози для України та підриває стабільність  ширшого регіону”.

Заявлена “найсерйозніша стурбованість щодо небезпечного загострення напруженості та невиправданого застосування сили Російською Федерацією проти України, в тому числі проти трьох суден ВМС Збройних сил України 25 листопада 2018 року в Чорному морі”.

Оприлюднено заклик до РФ “безумовно та негайно звільнити кораблі, екіпажі й техніку”.

Засуджується будівництво і відкриття Росією мосту через Керченську протоку.

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час виступу заявив, що цей проект резолюції спільно представили на розгляд ГА ООН співавтори резолюції, зокрема такі країни як Україна, Австрія, Болгарія, Канада, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Чорногорія, Нідерланди, Польща, Португалія, Молдова, Румунія, Словенія, Швеція, Туреччина, Велика Британія та США.
Пізніше до цих країн приєдналися Бельгія, Греція, Угорщина, Ліхтенштейн, Македонія, Мальта, Нова Зеландія, Словаччина та Іспанія.

При цьому представники Ірану та Сирії пропонували внести зміни у текст резолюції на підтримку російських інтересів, але ці пропозиції не отримали необхідної підтримки.

Читайте також:
Комітет ГА ООН затвердив проект резолюції
щодо українського Криму й Севастополя

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.