Український політв’язень у Ростові Емір-Усеін Куку припиняє голодування. ОНОВЛЕНО

оновлено

Кримськотатарський правозахисник Емір-Усеін Куку, який перебуває під арештом у СІЗО Ростова-на-Дону (Росія), припинив голодування.
Про це у “Фейсбуці” повідомив журналіст Антон Наумлюк, кореспондент російської редакції “Радіо Свобода” та “Новой газеты”.

“У відповідь на прохання дружини Мер’єм Емір-Усейн припинив голодування.
За інформацією голови ГСК (громадська спостережна комісія – “Н”) по Ростовській області Леоніда Петрашиса, 18 липня Куку написав заяву про припинення голодування і почав процес відновлення: приймає поживні суміші і проходить медичні процедури”, – написав Наумлюк.

ОНОВЛЕНО. По коментар з цього приводу “Новинарня” звернулася до дружини політв’язня Мер’єм Куку-Ашчі.

“Це заява ГСК, але я вчора (18 липня) була на побаченні [з Еміром], і, побачивши його в дуже поганому стані, звісно ж, я просила його припинити. І передала всі слова підтримки від громадськості й прохання припинити голодування”, – сказала Мер’єм.

“Він мені пообіцяв, але коли точно – не сказав“, – зазначила дружина в’язня.

За словами Мер’єм, новину про те, що чоловік припинив голодування, вона дізналася вранці 19 липня зі ЗМІ, разом з усіма.

Емір-Усеін Куку з сином і дружиною Мер’єм. Фото з ФБ

Емір-Усеін Куку оголосив голодування 23 дні тому – 28 червня, слідом за Олегом Сенцовим, вимагаючи звільнення українських політв’язнів у Росії.

Як повідомляла “Новинарня“, громадянин України Емір-Усеїн Куку був затриманий 11 лютого 2016 року та заарештований за підозрою в участі в діяльності організації “Хізб ут-Тахрір” (ісламської партії, яка вільно працює в Україні і Європі, у також в більшості країн світу, однак вважається екстремістською в Росії).

Він був обвинувачений у підготовці до “насильницького захоплення влади”.

У цій “ялтинській справі Хіз ут-Тахрір” також фігурують українські громадяни Вадим Сірук, Муслім Алієв, Енвер Бекіров, Рефат Алімов і Арсен Джеппаров.

У МЗС України вважають цю справу сфабрикованою.

У грудні 2017 року Емір-Усеїн був переведений із СІЗО в Криму у Ростов-на-Дону.

У свій день народження, 26 червня, вивезений із Криму в СІЗО-4 Ростова Куку оголосив голодування.
17 липня через адвоката він заявив, що не має наміру припиняти голодування, оголошене з вимогою звільнити всіх політв’язнів Кремля.

За словами адвоката Сергія Локтєва, його підзахисного продовжують обстежувати лікарі, проте не повідомляють про результати досліджень. “Він скаржиться на болі в області печінки, селезінки. Нирка болить, яку йому відбили ще під час затримання у 2015 році. Медичні документи про його здоров’я – це поки таємниця. Його продовжують возити на огляд, але при цьому нічого не говорять”, – заявляв Локтєв.

За словами адвоката, 17 липня дружина Куку – Мер’єм Куку-Ашчі – отримала дозвіл на відвідування чоловіка в СІЗО, і, можливо, “їй вдасться відговорити Емір-Усеіна від голодування”.

Читайте також:
Мати-інвалід кримського політв’язня Нурі Прімова оголосила голодування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна