Помер голова російського шпигунського агентства Коробов, звинувачений в отруєнні Скрипалів

 

Керівник головного управління російського Генштабу (колишнє ГРУ), генерал-полковник  Ігор Коробов помер у Москві у середу, 21 листопада, у віці 62 років.

Він очолив військову розвідку у 2016 році, після смерті попереднього керівника  — Ігоря Сергуна, повідомляє ВВС.

Про смерть Коробова повідомили в Міноборони Росії. У повідомленні йдеться, що генерал-полковник помер “після важкої й тривалої хвороби”.

Саме за керівництва Коробова російську військову розвідку неодноразово звинувачували в операціях за кордоном, а її керівники й співробітники потрапили під санкції або опинилися в центрі скандалів.

Так, США звинуватили ГРУ в кібератаках на сервери Демократичної партії у 2016 році й у спробах втрутитися у вибори. Британська ж влада звинуватила ГРУ в отруєнні колишнього полковника управління Сергія Скрипаля та його доньки.

Самі ж підозрювані в отруєнні Скрипаля у британському місті Солсбері дали потім інтерв’ю російському телебаченню, де заявили, що їздили туди, аби “відірватись” та подивитись на шпиль місцевого собору.

Їхнє інтерв’ю стало приводом для насмішок та жартів у соціальних мережах.

Пізніше з’явилося офіційне звинувачення в тому, що військова розвідка Росії проводила кібератаки проти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), Всесвітнього антидопінгового агентства і слідчих, які ведуть справу про збиття малайзійського “Боїнгу” на Донбасі.

З грудня 2016 року Коробов перебував під персональними санкціями США, їх ввели у зв’язку з підозрами у втручанні Росії в американські вибори.

Проте він побував у США у 2017 році разом з головою ФСБ Олександром Бортниковим і директором Служби зовнішньої розвідки ​​Сергієм Наришкіним, вони зустрічалися з тодішнім головою ЦРУ Майком Помпео.

ГРУ  — один з найбільш закритих підрозділів російської розвідки, проте такої кількості розкритих агентів, як протягом останніх двох років у сучасній історії служби ще не було.

Втім, президент Росії Володимир Путін, вітаючи військових розвідників зі 100-річчям заснування ГРУ, похвалив управління і запропонував повернути йому історичну назву.

Головне управління генштабу збройних сил Росії з’явилося у 2010 році в результаті перейменування ГРУ.

Попередній керівник ГРУ Ігор Сергун помер 3 січня 2016 року за загадкових обставин на своїй підмосковній дачі. За офіційною версією, причиною смерті став серцевий напад.

При цьому приватне розвідувальне агентство Stratfor повідомляло, що Сергун помер не 3 січня в Росії, а 1 січня в Лівані. Підтвердження цієї інформації немає.

Читайте також:
У РФ заборонили анонімно користуватися месенджерами

ФСБ затримала прикордонника, який міг продати дані про поїздки “Петрова” і “Боширова”, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна