Відбита кібератака: Нідерланди вислали ГРУшників, які лізли в ОЗХЗ і слідство MH17

 

Розвідка Нідерландів запобігла російській кібератаці проти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), розташованої у Гаазі, та депортувала чотирьох співробітників ГРУ. Ці офіцери також намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі про катастрофу малайзійського “Боїнга” MH17 на сході України.

Про це заявила на прес-конференції в четвер, 4 жовтня, міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд, передає нідерландська медіакорпорація NOS.

За її словами, голландська розвідка MIVD запобігла кібератаці проти ОЗХЗ ще 13 квітня, і того ж дня з Нідерландів були вислані четверо офіцерів російської розвідки, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Кібероперація росіян була спрямована також проти генерального прокурора Малайзії та поліції Малайзії.

“Ми знали, що російські розвідслужби були зацікавлені в цій розвідці (щодо збитого “Боїнга” – “Н”) та вжили відповідних заходів”, – заявила Анк Бейлевелд.

При цьому Міністерство оборони Нідерландів оприлюднило імена висланих співробітників ГРУ РФ.
Згідно з даними, які розкрила міністр Бейлевелд, це Олексій Моренець (1997 року народження), Євген Серебряков (1981), Олег Сотников (1972) та Олексій Мінін (1972).

Глава МОУ Нідерландів сказала, що пишається роботою національних спецслужб, і закликала Росію припинити таємні кібероперації.

За її словами, МЗС Нідерландів викликало російського посла у зв’язку зі спробою кібератаки проти Організації із заборони хімічної зброї у Гаазі.

Зокрема, посол має пояснити той факт, що співробітник посольства зустрічав чотирьох росіян, висланих згодом за спробу кібератаки, в аеропорту Амстердама “Схіпхол”.

Росія дзеркально відповість на висилку її громадян Нідерландами.
Про це заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації РФ з міжнародних справ Володимир Джабаров, передає РИА “Новости”.

Заяви міністра оборони Нідерландів пролунали після звинувачення, висунутого МЗС Британії проти ГРУ РФ в організації “невибіркових та нерозважливих” кібератак по всьому світу, спрямованих проти політичних інститутів, бізнесу, медіа і спорту, пише “Європравда”.

Після прес-конференції Анк Бейлевелд Європейський Союз висловив серйозне занепокоєння спробою Росії вчинити кібератаку проти ОЗХЗ та засудив такі дії.
Про це йдеться у спільній заяві президента Європейської ради Дональда Туска, президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера та високого представника з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріки Могеріні.

“Цей агресивний акт демонструє зневагу до благородної мети Організації з заборони хімічної зброї, яка працює над викоріненням хімзброї в усьому світі за мандатом Організації Об’єднаних Націй”, – йдеться у заяві.

“ЄС буде продовжувати зміцнювати стійкість своїх установ, а також своїх держав-членів та міжнародних партнерів і організацій у цифровій сфері”, – наголосили лідери ЄС.

НАТО також висловило солідарність з Нідерландами і Британією, які закликали Росію припинити зловмисну кіберактивність. Про це йдеться в заяві Альянсу від 4 жовтня.

“Росія повинна припинити свою безрозсудну модель поведінки, включаючи застосування сили проти сусідів, спроби втручання у виборчі процеси та широкомасштабні дезінформаційні кампанії”, – наголосили в НАТО.

Як інформувала “Новинарня“, раніше ОЗХЗ підтвердила, що Скрипалів отруїли російським “Новачком”.

Читайте також:
У США створили спецпідрозділ для боротьби з кібератаками з Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна