ОЗХЗ підтвердила, що Скрипалів отруїли “Новачком”. Джонсон вимагає відповіді РФ

 

Експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили висновки Великої Британії про хімічний склад речовини, якою в Солсбері отруїли колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію.

Про це в четвер, 12 квітня, повідомив телеканал Sky News.

Назва речовини – чи був це російський “Новичок”, як заявляв Лондон – у відкритій частині доповіді не згадується. Вона буде доступно тільки членам ОЗХЗ.

Свій звіт експерти ОЗХЗ склали після завершення вивчення інциденту в Солсбері. Вони передали висновки уряду Великої Британії.

Відтак міністр закордонних справ країни Борис Джонсон заявив, що Британія чекає на відповідь Російської Федерації з приводу висновків ОЗХЗ.
Про це йдеться у відозві Джонсона, оприлюдненій на сайті МЗС Великої Британії.

“Сьогодні Міжнародна організація з нагляду за хімічною зброєю підтвердила висновки Сполученого Королівства щодо належності токсичного хімікату, який був використаний при спробі вбивства пана Скрипаля та його доньки. Це була бойова нервово-паралітична речовина «Новачок»”, – заявив Джонсон.

За його словами, цей висновок ґрунтується на результатах тестів, проведених у чотирьох незалежних і “дуже шанованих” лабораторіях по всьому світу.

“Всі тести привели до однакових і однозначних результаті”, – зазначив міністр.

“Не може залишатися жодних сумнівів у тому, яка речовина була використана, а також немає ніяких інших пояснень того, хто несе відповідальність – тільки у Росії були засоби, мотив і попередня історія подібних дій”, – заявив Борис Джонсон.

“В інтересах прозорості та, зокрема, тому що нам, на відміну від Росії, немає чого приховувати, ми попросили ОЗХЗ опублікувати основні висновки і поширити повний звіт всім країнам-членам ОЗХЗ, включаючи Росію”, – зазначив міністр.

“Зараз ми будемо безустанно працювати з нашими партнерами, щоб викорінити огидне використання цього типу зброї. Ми скликали сесію виконавчої ради ОЗХЗ на наступну середу, щоб обговорити наступні кроки. Кремль повинен надати відповіді”, – наголосив Джонсон.

“Ми, як світова спільнота, повинні захищати заснований на правилах світовий порядок. Він забезпечує безпеку всім нам. Використання такої зброї ніколи не може бути виправданим. Цьому має бути покладено край”, – заявив глава британського МЗС.

Читайте також:
Конгрес США готує нові фінансові санкції проти Росії

Як повідомляла “Новинарня“, 4 березня в британському місті Солсбері виявили з ознаками дії невідомої психотропної речовини колишнього офіцера ГУР ЗС РФ Сергія Скрипаля та його дочку Юлію. Вони знепритомніли і перебували в критичному стані, які і британський поліцейський Нік Бейлі, котрий з ними контактував на вулиці.

66-річному Скрипалю та його доньці стало погано в торговому центрі. Частину центру міста було закрито, фахівці в захисному одязі здійснювали роботи із знезараження вулиць.

12 березня британський прем’єр-міністр Тереза Мей заявила в парламенті, що Скрипаля і його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії.
Реакція російської влади на отруєння Скрипаля і його дочки засвідчує відповідальність Москви за цей напад, сказала Мей.

Дональд Трамп, Тереза Мей, Ангела Меркель та Еммануель Макрон видали спеціальну заяву, наголосивши, що військову нервово-паралітичну речовину, розроблену в Росії, вперше після Другої світової війни використано для нападу в Європі.

Речовина “Новічок” (“Новачок”), якою отруїли Скрипалів, була розроблена та виготовлена у російському місті Шихани (Саратівська область), де знаходиться військова науково-дослідна установа РФ.

Як відомо, раніше працівник ГУР Скрипаль шпигував на користь Британії, був засуджений у Росії до 13 років в’язниці та переданий за обміном шпигунами в Англію. 5 квітня про це написало видання The Times з посиланням на дані британської розвідки,

Через застосування Росією хімічної зброї на території Британії Лондон 14 березня вислав 23 дипломатів РФ. Десятки країн світу, зокрема Українаприєдналися до цієї акції.

За підрахунками “Новинарні“, до міжнародної акції з видворення росіян долучилися 28 країн: Велика Британія, США (вислали 60 дипломатів і також закрили консульство РФ у Сіетлі), Канада, Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Данія, Норвегія, Швеція, Польща, Румунія, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Ірландія, Україна, Молдова, Албанія, Австралія, Македонія, Чорногорія і Грузія.
Крім того, Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта, Португалія і Словенія викликали своїх послів в РФ для консультацій.

29 березня Кремль оголосив, що вживає “дзеркальних” заходів, висилаючи рівну кількість американських дипломатів і закриваючи консульство США в Санкт-Петербурзі.

6 квітня ЗМІ повідомили, що отруєні в Солсбері Скрипалі вже не в критичному стані. 10 квітня Юлія Скрипаль виписалася з лікарні.

6 квітня Сполучені Штати запровадили пакет жорстких санкцій щодо найбільших російських бізнесменів-мільярдерів, які є опорою Кремля.

Читайте також:
Через американські санкції олігархи РФ втратили $12 млрд. за день

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна