Крок назустріч: в угорському місті Сегед відкрили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

 

В угорському місті Сегед урочисто відкрили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років.

Як повідомили в Міністерстві зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, у церемонії відкриття пам’ятника на Соборній площі, що відбулася в п’ятницю, 16 листопада, серед інших, узяли участь посол України в Угорщині Любов Непоп та парламентський секретар МЗС Угорщини Левенте Мадяр.

У почесній варті біля статуї, що зображає матір із дитиною, стояли офіцери ЗС України та війська Угорщини.

“Україна протягом останніх десятиліть пройшла навіть більше випробувань, ніж угорці”, – зазначив Мадяр.

Він назвав Голодомор експериментом радянської влади, яка намагалася зламати “гордий і волелюбний український народ”, винищивши його опору – селянство. Причиною угорський урядовець назвав те, що українці “становили загрозу для Радянського Союзу”.

“Україна вистояла у цьому випробуванні, і в 90-х роках здобула незалежність; сьогодні вона є самостійною державою, яка, подібно до угорців, може сподіватися на щасливіше майбутнє. Історія довела, що український народ є настільки сильним, щоб не йти проти когось для того, щоб зміцнити власну ідентичність” – сказав держсекретар.

Як зазначила у свою чергу посол України Любов Непоп, пам’ятник встановили у центрі Сегеда на Домській площі (Dóm téren) у парку центрального собору – на території, яка віднесена до світової культурної спадщини.

“Для мене особисто глибоко символічним у сьогоднішньому урочистому відкритті було і те, що в ньому брали участь спільно українських та угорський офіцери”, – написала Непоп у “Фейсбуці”.

Фото: ФБ Любов Непоп

“Вірю, що і в усіх інших життєвих ситуаціях ми так само стоятимемо пліч-о-пліч, разом вшановуючи жертв трагедій минулого, протидіючи нинішнім і запобігаючи майбутнім загрозам” – додала посол.

Церемонія в Сегеді відбулася на тлі загострення відносин Києва й Будапешта. Після ухвалення Верховною Радою закону про освіту в Угорщині заявили, що Україна нібито звужує мовні права угорської меншини на Закарпатті. Відтак Будапешт почав блокувати в НАТО заходи з євроатлантичної інтеграції України.
У свою чергу Україна викрила видачу в угорському консульстві на Закарпатті громадянства Угорщини українцям. Після цього сторони обмінялися висланням консулів.
Через різкі антиукраїнські заяви прем’єр-міністра Віктора Орбана до МЗС України викликали нового угорського посла Іштвана Ійдярто.

У суботу, 17 листопада, заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-33 років за участю посла Люби Непоп, священника Української греко-католицької церкви (отець Дам’ян Габорій) та української громади відбулися також у Будапешті.

Читайте також:
Лідерку угорців Закарпаття викликали в СБУ
через заяви про “український фашизм”

У Торонто відкрили Меморіал жертв українського Голодомору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.