У Торонто відкрили Меморіал жертв українського Голодомору

 

У місті Торонто, найбільшому місті Канади, урочисто відкрили меморіал жертв Голодомору.

Як передає “Новинарня“, про це повідомив перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів, який був присутній на церемонії в неділю, 21 жовтня.

“Відкриття пам’ятнику Голодомору 1932-33 років – геноциду проти українського народу.
Це наша відповідальність шанувати пам’ять невинно загиблих, прихилитися перед мужністю тих, хто зміг вижити у цей страшний час і застерегти наступні покоління #НіколиЗнову”, – написав він у “Фейсбуці”.

Скульптурна композиція розмістилася на території Виставкової площі, неподалік від аеропорту Торонто і набережної озера Онтаріо, передає “Укрінформ”.

Центральне місце меморіалу посідає бронзова дівчинка – скульптура українського митця Петра Дроздовського “Гірка пам’ять дитинства”, подібна до статуї меморіалу в Києві.
“Ця скульптура пов’язує меморіал у Торонто із іншими подібними пам’ятниками в Україні та інших країнах”, – йдеться у повідомленні.

За попереднім кошторисом, на спорудження меморіалу витратили близько 1,2 млн. доларів.
Більшість цієї суми зібрали зусиллями української діаспори через індивідуальні пожертви.

У церемонії відкриття взяли участь сотні людей – представники місцевої української громади, мер Торонто Джон Торі, глава МЗС Канади Христя Фріланд, інші канадські чиновники, дипломати, священнослужителі, гості з України та ін.

“Українська громада Канади протягом багатьох років, коли пам’ять про Голодомор приховувалася, берегла її і змогла повернути до України. Це дуже важливий внесок і я особливо вдячна старшим членам нашої громади, які підтримували цю пам’ять”, – підкреслила Христя Фріланд, яку цитує “Укрінформ”.

Як розповів директор програми розвитку при посольстві Канади в Україні Карім Моркос, “під час зворушливої церемонії (…) пан Микола Латишко, який залишився в живих після Голодомору і емігрував до Канади, сказав присутнім: “Як християни, ми маємо вміти прощати, але ми ніколи не повинні забувати”.

Під час візиту Степана Кубіва до Канади він також провів перше засідання Спільної комісії з імплементації Угоди про вільну торгівлю між Україною і Канадою (CUFTA).

Читайте також:
Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу

Акція “Запали свічку пам’яті” до 85-х роковин Голодомору
стартувала з Києва й Анкари

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна